Kasze, ryż
Kasze królują na polskich stołach od stuleci. Nic dziwnego, ponieważ są one bogatym źródłem skrobi. W organizmie rozkłada się ona powoli na glukozę, a ta zaś to paliwo potrzebne do pracy mózgu i wszystkich komórek. Kasze są świetnym źródłem węglowodanów złożonych. Powoli rozkładają się na glukozę potrzebną do pracy wszystkich komórek w organizmie. Kasze zawierają dużo potasu, kwas foliowy, witaminę E, witaminy z grupy B, żelazo, skrobię i wiele innych.
Kto powinien włączyć do diety kasze?
Powinny być spożywane przez nadciśnieniowców, osoby cierpiące na choroby serca i układu krążenia, osoby zagrożone anemią, diabetycy, dzieci, kobiety w ciąży i karmiące, osoby starsze, rekonwalescenci. Kasze gotowane na sypko lub rozklejane są lekko strawne. Najlepiej smakują jako dodatek do różnych mięs, zapiekanek oraz niezastąpiony składnik krupniku.
Jakie właściwości zdrowotne ma ryż?
Zamiennikiem wszelkich kasz jest ryż. W ryżu nie ma glutenu. W związku z tym, mogą go jeść osoby nietolerujące tego białka. Zalecany jest też osobom na diecie lekko strawnej i tym, którzy dbają o linię. Wolno trawiony dostarcza energii na długi czas i uwalnia od głodu. W codziennej diecie warto urozmaicać sobie i przeplatać różne rodzaje kasz z różnymi rodzajami ryżu. Wtedy nasza dieta będzie urozmaicona i bogata we wszystkie składniki pokarmowe i witaminy. W dietach białkowych idealnie sprawdza się skrobia kukurydziana, która nie posiada glutenu i jest produktem pochodzenia naturalanego.