Herbaty, zioła
Herbata to obecnie najpopularniejszy napój. Znany jest na całym świecie. Każdy ją uwielbia i pije do wszystkich posiłków a także pomiędzy nimi. Wielu z nas wprost nie wyobraża sobie życia bez herbaty czy spotkania w gronie rodziny czy przyjaciół bez tego napoju. Każdy ma swój ulubiony rodzaj i smak herbaty.
Jakie właściwości zdrowotne ma herbata?
Każda z nich tj. czarna, czerwona, zielona czy owocowa ma wyjątkowy smak, aromat oraz właściwości. Niewielu z nas jednak wie, że herbata poza niezwykłym smakiem i aromatem ma także właściwości lecznicze. Najważniejsze z nich to rozjaśnienie wzroku, pokonywanie zaparć, poprawianie zdolności pamięciowych czy też oczyszczanie organizmu.
Jakie zastosowania mają zioła?
Coraz większą popularnością cieszą się obecnie zioła. Znajdują one bardzo szerokie zastosowanie w lecznictwie i kosmetyce. Zioła stosowane są w leczeniu różnych chorób i dolegliwości, np. choroby skóry, choroby układu pokarmowego, moczowego, oddechowego czy nerwowego. Zawierają azuleny (właściwości przeciwzapalne), garbiniki (właściwości sciągające), saponiny (zwiększają przepuszczalność błon komórkowych), pektyny (właściwości łagodzące i przeciwzapalne), związki flawonowe (właściwości regenerujące), związki śluzowe (właściwości natłuszczające i przeciwzapalne).
Jak prawidłowo parzyć zioła i herbaty?
Aby w pełni korzystać z wszystkich właściwości herbat czy też ziół, należy je zaparzać i przechowywać w odpowiedni sposób. Należy też dbać o jakość wody, z której jest przyrządzana oraz podawać w odpowiednich naczyniach. Jednym z popularniejszych ziół jest ziele Damiana , które ma właściwości oczyszające, tonizujące i wzmacniające organizm. Ziele Damiana szczególnie polecane jest w okresach jesienno – zimowych, gdy organizm jest osłabiony przez niekorzystną pogodę.Drugim równie popularnym ziołem jest Miłorząb Japoński, który stosowany jest w medycynie tradycyjnej. Miłorząb Japoński pomaga w leczeniu chorób i schorzeń układu krążenia i do poprawy pamięci.