Mąki
Biała mąka jest produkowana z ziaren oczyszczonych z otoczki biologicznej. To w tej otoczce znajdują się witaminy (F, PP, B) i minerały. Oczyszczona mąka zawiera niemal wyłącznie skrobię, która na wiele godzin obciąża układ pokarmowy. Organizm, który trawi produkty na bazie skrobi jest zmuszony do korzystania ze swoich własnych zapasów substancji mineralnych. Niestrawiona skrobia może prowadzić do tworzenia się szkodliwych złogów we krwi, zanieczyszcza naczynka krwionośne, często odpowiada za kamienicę nerkową. Dodatkowo do białej mąki producenci dodają szkodliwy dla ludzkiego organizmu gluten. Gdy chcesz zadbać o swoje zdrowie, figurę i dobre samopoczucie, białą mąkę warto zamienić na wyroby z pełnego przemiału.
Zdrowe alternatywy dla klasycznej białej mąki
W ofercie naszego sklepu znajdziesz zdrowe zamienniki tradycyjnej mąki. Oferujemy mąkę gryczaną, jaglaną, orkiszową, ryżową, sojową, z cieciorki i komosy ryżowej oraz mąkę kokosową. Można je dodawać do wypieków (chleb, ciasta), makaronów, pierogów, naleśników. Mąka jaglana doskonale reguluje poziom cholesterolu we krwi i sprzyja oczyszczeniu organizmu z toksyn. Mąką ryżowa jest bogata w białko i witaminy z grupy B, a mąka sojowa jest źródłem cennego białka, a zarazem ma aż 3 razy niższy indeks glikemiczny od mąki białej.