Bakalie, orzechy
Bakalie stosowane są głównie w cukiernictwie jako dodatek do niektórych rodzajów ciast np. keksów, mazurków czy pierników. Bakalie występują w całości, płatkach lub pokruszone na duże kawałki. Do bakalii zalicza się migdały kalifornijskie, pistacje orzechy głównie włoskie i laskowe, rodzynki kalifornijskie, sułtańskie, królewskie, suszone figi, suszone morele, suszone daktyle, suszone śliwki i kandyzowaną skórkę pomarańczową czy cytrynową. Bakalie są zdrowe i pożywne, ale niestety kaloryczne.
Jakie wartości odżywcze posiadają orzechy?
W przypadku orzechów nie jest stanowi to problemu ponieważ zawierają one dużą ilość tłuszczów, głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych. W orzechach jest ponadto bardzo dużo magnezu, wapnia, fosforu, potasu, żelaza, steroli roślinnych, fitoestrogenów oraz witamin A, C i E. Orzechy pomagają obniżyć poziom cukru we krwi, łagodzą stany depresyjne oraz pobudzają pracę mózgu. Szczególnie polecane są dzieciom w wieku szkolnym oraz studentom. Bakalie nie lubią wilgoci, dlatego trzeba je przechowywać w szczelnych pojemnikach. Bakalie można wykorzystywać w daniach wytrawnych takich jak sałatki warzywne, w daniach z makaronami, daniach mięsnych, jako panierka itp.