Sól
Sól stanowi jedną z podstawowych przypraw kuchennych. Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania bez jej dodatku, ponieważ sól nadaje potrawom odpowiedni posmak – stają się one bardziej wyraziste. Niestety biała sól jodowana, która najczęściej jest stosowana w polskich kuchniach, nie jest zbyt przyjazna dla ludzkiego organizmu. Zwiększa ona ryzyko zachorowania na miażdżycę, nadciśnienie i choroby układu sercowo-krążeniowego, pośrednio powoduje otyłość i cukrzycę typu B. Sól obciąża również nerki, a przez lekarzy często określana jest mianem „białego zabójcy”. Nie chcesz rezygnować z ulubionego smaku?
Sól ekologiczna - czym się charakteryzuje?
W ofercie naszego sklepu internetowego przygotowaliśmy zdrowszą alternatywę – sól ekologiczną. Włoska sól morska drobnoziarnista to sól niejodowana, która nie zawiera metali ciężkich i antyzbrylaczy. Powstaje ona w naturalnym procesie odparowania wody morskiej, dostarcza do organizmu magnezu, cynku, manganu i żelaza, a zarazem zawiera o wiele mniej sodu niż klasyczna sól kuchenna. Sól himalajska wspomaga odtruwanie organizmu z toksyn, korzystnie wpływa na ciśnienie krwi oraz utrzymanie właściwego pH w organizmie. Zarówno włoska sól morska, jak i sól himalajska doskonale sprawdzą się do mięs, zup, surówek i innych potraw. Sól himalajską można wykorzystać także do kąpieli zapobiegających chorobom reumatycznym oraz niwelujących cellulit. Sól rzymska (gorzka) dostępna w naszym sklepie rozluźnia układ nerwowy, łagodzi bóle reumatyczne i zmęczenie mięśni. Stosuje się ją do kąpieli.