Słodkie i słone inspiracje na wykorzystanie pasty pistacjowej w kuchni
Pasta pistacjowa to pyszny produkt, który potrafi urozmaicić ogromną ilość dań. Oprócz tego niesie ze sobą bogactwo cennych witamin i minerałów. Odkryj zupełnie nowe, kreatywne przepisy i otwórz się na nowe doznania smakowe. Jeśli zastanawiasz się jak wykorzystać pastę pistacjową w swojej kuchni, spieszymy z odpowiedzią!
Pasta pistacjowa - smaczna i zdrowa
Ten kto chociaż raz próbował pistacji, może domyślać się jak smakuje pasta pistacjowa. Jej charakterystyczny, aromatyczny smak potrafi zwalić z nóg niejednego miłośnika orzechów i słodyczy. Tym bardziej jeśli pasta została zrobiona z prażonych pistacji. Po prostu palce lizać!
Niektórzy nazywają pistacje “zielonym złotem”. Nic dziwnego. Nie chodzi tu tylko o ich smak, ale przede wszystkim o cenne właściwości. Ponieważ pasta pistacjowa powstaje poprzez zmielenie łuskanych orzechów, uzyskuje się w ten sposób maksimum smaku, aromatu i ważnych składników odżywczych. Pistacje to bowiem prawdziwa skarbnica antyoksydantów, żelaza, wapnia, magnezu, manganu, fosforu, potasu oraz cynku. Oprócz tego są bogate w liczne witaminy - przede wszystkim witaminy z grupy B. Warto też wspomnieć, że pistacje charakteryzują się najwyższą zawartością błonnika spośród wszystkich orzechów.
Niepowtarzalny smak oraz bogactwo witamin i minerałów sprawiają, że pasta pistacjowa to jeden z bardziej pożądanych produktów w kuchni na całym świecie.
Pasta pistacjowa w kuchni - jak ją wykorzystać?
Pasta pistacjowa to wyśmienita przekąska i dodatek do wielu potraw. Jej kremowa, jedwabista konsystencja, a także charakterystyczny, lekko gorzki smak sprawia, że pasta może być wykorzystywana na wiele różnych sposobów. To idealny dodatek nie tylko do deserów, ale również wytrawnych potraw. Dowiedz się, jakie produkty komponują się z pastą pistacjową.
Słodkie szaleństwa
Większość osób kojarzy sobie pastę pistacjową z deserami. Nic dziwnego. Pistacje idealnie pasują do słodkich potraw, takich jak ciasta (szczególnie serniki), ciastka, czekolady czy puddingi. Pasta z pistacji sprawdzi się także jako składnik kremów na bazie śmietanki. Takie wypieki zyskują wówczas niepowtarzalny smak.
Jednym z bardziej prostych zastosowań pasty pistacjowej w kuchni jest również zrobienie domowych lodów. Jeśli wykonasz je samodzielnie możesz dodać ulubione składniki, a jednocześnie zyskasz pewność, że nie ma w nich za dużo cukru. Aby zrobić domowe lody wystarczy do pasty pistacjowej dodać mleko i śmietankę, a następnie podgrzać w garnku do otrzymania jednolitej masy. Następnie należy ją schować na 24 godziny do lodówki. Po wyjęciu zmiksuj masę i voila! Domowe lody pistacjowe gotowe!
Słone inspiracje
Warto wiedzieć, że pistacje można podawać nie tylko na słodko. Mają one szerokie zastosowanie również w bardziej wytrawnych potrawach. Na bazie pasty pistacjowej możesz przygotować różnego rodzaju sosy do ryb i mięsa. Gnocchi z kurczakiem lub makaron z łososiem podane w kremowym sosie pistacjowym potrafią zachwycić kubki smakowe każdego gościa. Oprócz tego, pasta ta nada się również na udekorowanie wykwintnych potraw.
Pasta pistacjowa to także doskonały dodatek na kanapki. Jego niewielka ilość jest w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie na orzechy. Tym samym zaspokaja głód i potrzebę smacznego śniadania lub przekąski.
Zacznij kulinarne eksperymenty z pastą pistacjową!
Pasta z pistacji to produkt, który zdecydowanie warto mieć w swojej kuchni. Można jej używać zarówno do deserów i słodkich potraw, jak i słonych dań. Nie szkodzi również smarować nią kanapek w celu uzupełnienia codziennego zapotrzebowania na orzechy. Jeśli chcesz nadać swojemu jedzeniu więcej smaku i aromatu koniecznie sięgnij po pastę pistacjową. Tym bardziej, że posiada wiele właściwości zdrowotnych.