Czy pistacje są zdrowe?

Orzechy to potężna dawka prozdrowotnych składników, mikro-, makroelementów oraz witamin. Szczególnie pistacje znane jako zielone migdały czy orzechy szczęścia, które jako jedyne bogate są w zeaksantynę i luteinę, czyli tzw. karotenoidy — naturalne przeciwutleniacze, które znajdują się w siatkówce oka.
Czy pistacje są zdrowe? Tak, dla oczu!
Wspominane karotenoidy wspierają prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, a co więcej zmniejszą ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem – schorzenia, którego objawy (m.in.: pogorszenie widzenia przy czytaniu – litery stają się rozmazane, zniekształcenie obrazu, krzywienie linii prostej, „mroczek centralny”) pojawiają się ok. 60 – 70 roku życia.
Czy pistacje są zdrowe? Tak, dla układu sercowo-naczyniowego!
Pistacje bogate w błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B (B6 - 1.700 mg/ 100 g -, B2 ryboflaminę, B3 niacynę) i przeciwutleniacze neutralizujące wolne rodniki poprawiają aktywność nerwu błędnego, z którego między innymi zbudowany jest układ parawspółczulny. Dodatkowo minimalizują obkurczanie się naczyń krwionośnych.
Z tego względu pistacje powinny znaleźć się w diecie osób prowadzących dosyć nerwowy tryb życia, a także kobiet borykającym się z bolesnym miesiączkowaniem. Orzechy te pomagają ponadto utrzymać nerwy na wozy, odzyskać rezon w sytuacji skrajnie stresującej. Dzięki temu nie tylko funkcjonujesz lepiej za dnia, ale i odpoczywasz w nocy – śpiąc zdrowym snem.
Orzechy pistacjowe oddziałują ponadto na naczynia krwionośne, obniżając poziom „złego” cholesterolu (LDL) oraz trójglicerydów. Tym samym bezpośrednio wpływają na pracę serca.
Czy pistacje są zdrowe? Tak, nawet dla cukrzyków!
Ze względu na niski indeks glikemiczny (IG=15) orzechy pistacjowe mogą zagościć na stałe w diecie cukrzyków. Tym bardziej, że przeciwdziała rozwojowi choroby – cukrzycy typu drugiego. Czego zasługą jest obecność beta-karotenów, błonnika i procyjanidów. Ograniczają poziom cukru we krwi, dzięki czemu wzmacniają insulinoodporność.
To biologicznie aktywne flawonoidy:
- wiążą toksyczne metale, alkaloidy,
- poprawiają strukturę i stabilność włókien kolagenowych,
- opóźniają zużycie witaminy E w trakcie procesów przeciwutlenienia,
- pochłaniają szkodliwe promieniowanie UV (w zakresie 40-290 nm),
Jakby tego było mało, procyjanidy wykazują wręcz imponującą zdolnością do eliminowania wolnych rodników. Są 20 razy skuteczniejsze od witaminy C i aż 50 razy od witaminy młodości – E.
Warto jeść pistacje ze względu na obecność przeciwutleniaczy zwłaszcza gamma-tokoferolowi — pochodnej witaminy E — i resweratrolu, organicznego związku chemicznego. Wspólnie minimalizują ryzyko pojawienia się i rozwoju chorób neurodegeneratywnych odbierających zdolności kognitywne (m.in.: Parkinsona, Alzheimera) oraz guzów nowotworowych (głównie raka płuc).
Czy pistacje pomagają schudnąć?
Pistacje są dosyć kaloryczne (562 kcal / 100 g), podobnie jak pozostałe orzechy. Mimo to możesz włączyć je do diety odchudzającej ze względu na wysoką zawartość błonnika (10.3 g / 100 g), dzięki któremu uczucie głodu znika szybko i na długo.
W utracie zbędnych kilogramów pomagają również nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-6, omega-3), które regulują metabolizm. Tych pistacje mają w nadmiarze - 45.39 g / 100 g.
By zdrowo schudnąć garść orzechów pistacjowych, traktuj je jako drugie śniadanie lub podwieczorek, nie jako przekąska między posiłkami. Co za dużo, to nie zdrowo! Ile to jest garść pistacji? Blisko 50 orzechów. Innymi słowy: 30 gramów pistacji obranych ze skorupki.
Pistacje w kuchni
Pistacje solone to smakołyk, choć nie dla wszystkich. Jeśli soli nie lubisz lub w trosce o zdrowie starasz się zminimalizować jej ilość w codziennym jadłospisie, wybierz pistacje niesolone.
W Twojej kuchni w każdej chwili może pojawić się także masło pistacjowe lub pasta pistacjowa. To przyjemna odskocznia od orzeszków! Masło, pasta z pistacji świetnie sprawdzają się jako składniki kremów w zdrowych, domowych wypiekach lub w charakterze smarowidełka – do kromek, naleśników czy gofrów. Smacznego!
Pistacje, nieduże orzeszki o charakterystycznym zielonkawym kolorze, to niezwykle bogate źródło bioaktywnych składników mających wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ze wszystkich rodzajów orzechów, najskuteczniej chronią oczy przed schorzeniami związanymi z wiekiem! Przy tym są supersmaczne. Jakie pistacje najbardziej lubisz – orzeszki do chrupania czy kremową pastę do smarowania?