Czy suszone warzywa są zdrowe?
2019-09-25
Suszone warzywa w porównaniu do świeżych nie są produktami sezonowymi, choć najlepiej smakują dopiero w drugiej połowie roku. Czyli jesienią i zimą, kiedy dieta staje się uboższa o cenne makro- i mikroelementy, minerały oraz witaminy. Potrzebujemy ich na co dzień, by w dobrej kondycji przetrwać niekorzystną aurę, ale co robimy, by je wszystkie uzupełnić? Posiłkujemy się mrożonkami.
Warzywa suszone a mrożone
Czy mrożone warzywa to najlepsze zastępstwo dla świeżych? Nie do końca. Miej na uwadze, że w trakcie mrożenia żywność traci część składników odżywczych. Większość, jeśli proces nie został przeprowadzony prawidłowo, np. warzywa zostały poddane mrożeniu dopiero kilka godzin po zbiorze.
Nie możesz także liczyć na zdrowy posiłek w sytuacji, kiedy ponownie rozmrażasz warzywa, które już kiedyś wyjąłeś z zamrażalki. Inaczej jest w przypadku żywności suszonej. Suszenie samo w sobie jest tradycyjnym sposobem na przedłużenie przydatności żywności do spożycia.
Na czym polega suszenie warzyw?
Woda stwarza wprost idealne warunki do pojawienia się i rozwojów procesów enzymatycznych, wskutek których świeża żywność traci naturalną barwę oraz co gorsza, wartości odżywcze. Najwięcej wody zawierają, oczywiście, produkty roślinne: warzywa 95% do 98%, owoce nieco mniej — od 80% do 90%.
Żywność poddana działaniu wysokiej temperatury żywności w traci wodę. Warzywa ok. 17 – 25%, owoce ok. 10 – 12%. Obniżona w nich zostaje również ilość azotynów – substancji blokujących czerwone krwinki, a co za tym idzie hamujące przepływ tlenu w organizmie.
Całościowo natomiast zostają wyeliminowane patogeny obniżające jakość żywności, przede wszystkim grzyby. Wskutek suszenia otrzymywany jest zatem produkt w pełni bezpieczny pod względem mikrobiologicznym.
Właściwości suszonych warzyw
Proces suszenia nie prowadzi do zmniejszenia wartości odżywczych żywności, ale ich kumulacji w produkcie o mniejszej objętości.
- Suszona cebula
W 100 gramach zawiera aż 17 gramów błonnika podczas gdy świeża (biała) jedynie 1,7 grama. Ponadto suszona cebula bogata jest w witaminy A, z grupy B — B1, B2 -, C i PP oraz minerały — wapń, fosfor, żelazo, magnez, związki siarki.
Suszona cebula – właściwości:
- działa bakteriobójczo,
- zapobiega kurzej ślepocie,
- obniża ciśnienie tętnicze krwi,
- reguluje poziom cholesterolu we krwi.
- zapobiega pojawieniu się, rozwojowi schorzeń układu nerwowego,
- utrzymuje skórę w doskonałej kondycji - hamuje procesy starzenia,
- usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego – wspomaga trawienie,
- obniża ryzyko zachorowania na nowotwór, tj. raka jamy ustnej, gardła, nerek.
- Suszona marchewka
Suszona marchew zachowuje beta-karoten, który przekształcany jest w witaminę A. Ponadto zawiera jeszcze B i E, także prozdrowotne pektyny.
Suszona marchewka – właściwości:
- potęguje uczucie sytości,
- ogranicza rozwój miażdżycy,
- obniża poziom „złego” cholesterolu (LDL),
- zmniejsza wchłanianie glukozy do krwiobiegu.
- reguluje procesy trawienne – oczyszcza organizm z toksyn,
- redukuje wolne rodniki – hamuje procesy starzenia się skóry,
- blokuje benzopiren, który obecny jest w dymie papierosowym,
- usprawnia funkcjonowanie układów: krwionośnego, nerwowego.
- Suszona pietruszka
Suszona pietruszka to bogate źródło potasu; w 100 gramach znajduje się go aż 562 mg. Jak również: magnezu, wapnia, fosforu, sodu, manganu, selenu i cynku. Podobnie, jak marchew, zawiera beta-karoten oraz flawonoidy.
Suszona pietruszka – właściwości:
- reguluje ciśnienie tętnicze krwi,
- zwiększa odporność organizmu,
- wspiera organizm w walce z anemią,
- zapobiega infekcjom układu moczowego.
- eliminuje bakterie odpowiedzialne za nieświeży oddech,
- obniża ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe – raka skóry, czy prostaty,
- usprawnia funkcjonowanie układów: pokarmowego, nerwowego, krwionośnego,
- minimalizuje ryzyko zawału serca, udaru mózgu oraz powstawania zakrzepów.
- Suszony por
Pietruszka to nie jedyne warzywo o wysokiej zawartości potasu. Zawiera go również suszony por – aż 180 mg. Pozostałe minerały, jakie można w nim odnaleźć to: magnez, wapń oraz żelazo.
Ponadto w porze obecne są zarówno witaminy (A, z grupy B, C), kwas foliowy, jak i silne przeciwutleniacze – flawonoidy, ponifenole. Tych drugich jest aż 33 miligramy - 3 razy więcej w porównaniu z suszoną marchewką!
Suszony por – właściwości:
- zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi,
- minimalizuje skutki uboczne
- wspomaga organizm w walce z zatruciami pokarmowymi,
- minimalizuje ryzyko chorób serca, udaru mózgu, nadciśnienia.
- wzmacnia odporność organizmu – wykazuje właściwości antyseptyczne,
- obniża poziom „złego” cholesterolu (LDL) i podnosi stężenie „dobrego” (HDL),
- zwalcza wolne rodniki – obniża ryzyko zachowania na choroby nowotworowe,
- zmniejsza stany zapalne przy cukrzycy typu 2, czy zapaleniu górnych dróg oddechowych.
- Suszony seler
Suszony seler charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Jest również niskokaloryczny. Dzięki temu nie muszą rezygnować z niego osoby chorujące na cukrzycę, ani będące na diecie.
Kryje w sobie ponad 80 składników odżywczych. W tym: witamin - A, z grupy B, C, PP -. kwasu foliowego, minerałów – fosfor, potas, cynk, żelazo – oraz flawonoidy, czyli przeciwutleniacze.
Suszony seler – właściwości:
- wzmacnia strukturę włosów,
- oczyszcza organizm z toksyn
Między innymi z kwasu moczowego, którego nadmiar może odkładać się w stawach, w postaci kryształków. Ich obecność objawia się długo trwałym i silnym bólem.
- usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego,
- poprawia perystaltykę jelit, zmniejszają wzdęcia.
- zapobiega schorzeniom, chorobom układu krążenia,
- rozkurcza naczynia krwionośne - obniża ciśnienie tętnicze,
- eliminują wolne rodniki sprzyjające rozwojowi komórek nowotworowych,
- intensywnie nawilża cerę, likwiduje obrzęki. Przede wszystkim cienie pod oczami.
Jak sprawdzić, czy suszone warzywa są zdrowe?
Uważnie czytaj etykiety lub opisy produktów – jeśli robisz zakupy w sklepie internetowym. Informacje od producenta powinny jasno wskazywać, jakie poszczególne składniki zostały (i nie) zawarte w produkcie.
To szczególnie ważne, jeśli w Twoim koszyku wyląduje mieszanka suszonych warzyw. Upewnij się, że poza nimi, produkt nie zawiera zbędnych, szkodliwych dla zdrowia konserwantów, barwników, czy aromatów.
Suszone warzywa w kuchni
Do czego używać suszonych warzyw? Gotowania, oczywiście. Suszona włoszczyzna przyda się do przygotowania przepysznego sosu do dań mięsnych, czy zupy — bez dodatku kostki rosołowej i innych chemicznych „ulepszaczy” smaku.
Nie potrzebujesz ich. Suszona żywność sama w sobie jest cudownie aromatyczna. Niekiedy bardziej niż świeża. Tak jest w przypadku np. pietruszki, czy grzybów.
Warzywa są najlepszym źródłem błonnika i składników odżywczych niezbędnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy niekorzystna aura obniża odporność i zwiększa prawdopodobieństwo infekcji. Nie daj się jej i dbaj o zbilansowaną dietę. Suszone warzywa pomogą Ci z jednej strony w zdrowiu, z drugiej – o naturalnie przepysznym, codziennym menu – przetrwać do wiosny.
Pokaż więcej wpisów z
Wrzesień 2019