Zielona kawa. Na co pomaga? 8 właściwości green coffee

2020-06-10
Zielona kawa. Na co pomaga? 8 właściwości green coffee

Zielona kawa – co to jest?

To po prostu kawa nieprzetworzona, czyli niepalona. Ziarenka kawy zielonej zostają jedynie oczyszczone z łuski nasiennej (poddane tzw. procesowi ekstrakcji). W rezultacie są dużo bardziej sprężyste niż ziarna popularnej kawy palonej, a także twardsze.

Z tego względu nie zalecamy mielić ich w domowym młynku. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest zakup kawy zielonej zmielonej. W sprzedaży dostępna jest jako blend (mieszanka) kaw ziarnistych: aromatycznej i łagodnej Arabiki połączonej z mocnym, gorzkim Robustem. To on wzbogaca kawę o aksamitnie gładką cremę, czyli piankę.

Owoce Arabiki. W zielonej kawie obecne są m.in. ziarna jednej z najszlachetniejszych odmian kawy. Arabika zawiera 2 x mniej kofeiny (0,9 -1,4%) niż Robusta, jest bardziej wymagająca w uprawie.

Niemniej jednak walory smakowe (niska goryczka, nikła kwasowość) oraz aromat – czekoladowy, orzechowy, karmelowy lub z nutami korzennymi czy nawet kwiatowymi (w zależności od miejsca pochodzenia) - sprawiają, że to właśnie Arabika jest najbardziej cenioną i poszukiwaną kawą na świecie.

Źródło: Adobe

 

Skład zielonej kawy

W skład zielonej kawy wchodzi ponad 900 substancji aktywnych biologicznie. Pod tym względem bezsprzecznie góruje nad swoją siostrą - kawą paloną, której ziarna w trakcie procesu palenia tracą niestety sporo prozdrowotnych składników, przede wszystkim polifenoli. Co za tym idzie -właściwości.

Zielona kawa: skład (między innymi)

  • olejki eteryczne,
  • witaminy (z grupy B: B1, B2, B5, B9, B12; C),
  • polifenole (m.in. kwas chlorogenowy),
  • minerały (wapń, potas, sód, żelazo, fosfor, cynk, miedź).

 

Zielona kawa: właściwości odżywcze (w 100g produktu)

  • białko – 11%,
  • tłuszcze – 13%,
  • cukry – 8%,
  • błonnik – 24%,
  • węglowodany – 3,3 g
  • składniki mineralne – 7%.

Wartość energetyczna zielonej kawy wynosi 14 kalorii.

Właściwości zdrowotne zielonej kawy

Jednym z najcenniejszych składników zielonej kawy jest oczywiście kofeina:

  • wpływa na wzrost sprawności umysłowej,
  • pobudza do działania, zwiększa motywację,
  • opóźnia zmęczenie zarówno fizyczne, jak i psychiczne,
  • stymuluje produkcję dopaminy – neuroprzekaźnika i „hormonu stresu”.
Wrażliwe jelita wbrew pozorom nie są przeszkodą do picia kawy. Wystarczy zmienić jej rodzaj – z czarnej na zieloną! Dzięki temu będziesz mógł cieszyć się działaniem kofeiny bez obawy o uciążliwe dolegliwości.


Źródło: Adobe 

Kawa zielona w przeciwieństwie do czarnej palonej nie podrażnia żołądka. Możesz ją pić bez obawy o uciążliwe dolegliwości, co jest zasługą nieprzetworzonych ziarenek.

Równie cennym składnikiem kawy zielonej jest kwas chlorogenowy (stanowi aż 86% wszystkich przeciwutleniaczy w niej obecnych). Należy do polifenoli, których głównym zadaniem jest neutralizowanie wolnych rodników przyczyniających się do pojawienia się komórek nowotworowych. Co więcej, przeciwdziałają powstawaniu i rozwojowi chorób autoimmunologicznych (np. Parkinsona) czy neurologicznych (np. Alzheimera).

Kwas chlorogenowy stymuluje ponadto układ immunologiczny – odpornościowy – lepiej niż (znana z tego działania) witamina C. Jakby tego było mało, to na dodatek:

  • działa moczopędnie,
  • bierze udział w usuwaniu metali ciężkich z organizmu,
  • reguluje gospodarkę węglowodanową zarówno u osób zdrowych, jak i diabetyków,
  • pobudza produkcję przeciwciał klasy IgG odgrywających kluczową rolę w walce mikroorganizmami; w surowicy stanowią ok. 75% wszystkich przeciwciał (immunoglobulinów).

Kawa zielona ze względu na zawartość kwasu chlorogenowego zmniejsza łaknienie, dzięki czemu eliminuje ochotę na niezdrowe przekąski pomiędzy posiłkami. Jednocześnie redukuje ilość glukozy w jelitach - regularne picie naparu zmniejsza o ok. 7% ilość węglowodanów prostych (cukrów) wchłanianych przez organizm. W rezultacie zaczyna on czerpać energię ze zmagazynowanych zapasów tkanki tłuszczowej.

Czy to oznacza, że kawa zielona pomaga schudnąć? Na pewno nie możesz jej traktować jako cudownego remedium na zbędne kilogramy.

Zielona kawa sama z siebie nie wykazuje niestety właściwości odchudzających. Możesz jednak włączyć ją do swojej diety ze względu na obecność kwasu chlorogenowego. To jeden z polifenoli, który minimalizuje uczucie głodu, eliminuje chęć sięgania po niezdrowe przekąski, a jednocześnie zmniejsza przyswajalność w cukrów prostych.


Źródło: Adobe

Niemniej jednak, jako że zwiększa zapewnia uczucie sytości i minimalizuje przyswajalność cukrów prostych, może pomóc w walce o wymarzoną sylwetkę. POD WARUNKIEM, że decyzja o odchudzaniu nie opiera się jedynie na piciu naparu, ale świadomej zmianie nawyków żywieniowych oraz trybu życia.

 

Jak działa zielona kawa? Podsumowanie

Dzięki zawartości kofeiny:

  1. Zwiększa wydajność i wytrzymałość organizmu podczas treningów,
  2. Zwalcza zmęczenie, pobudza organizm do maksymalnie produktywnego działania.

Dzięki zawartości polifenoli (głównie kwas chlorogenowy):

  1. Oczyszcza organizm ze zbędnych, szkodliwych produktów przemiany materii,
  1. Wykazuje działanie antyoksydacyjne – eliminuje wolne rodniki, spowalniając proces starzenia się, a także metale ciężkie odpowiedzialne za powstawanie komórek nowotworowych,
  1. Zwiększa produkcję przeciwciał chroniących organizm przed czynnikami chorobotwórczymi. Tym samym odrywa rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych,
  1. Eliminuje napady „wilczego głodu”, który pojawia się z reguły w trakcie diety odchudzającej i kończy sięgnięciem po niezdrową przekąskę. Tym samym zielona kawa pomaga wyzbyć się niezdrowych nawyków żywieniowych oraz utrzymać wagę pod kontrolą.

 

Czy każdy może pić zieloną kawę?

„Czysta” zielona kawa na pewno nie będzie smakować każdemu. Dlatego polecamy ją doprawić, np. cynamonem, kardamonem, goździkami czy… gałką muszkatołową! Przyprawy skutecznie zneutralizują specyficzny, lekko kwaśny „ściągający” smak naparu, czyniąc go przyjemnym dla podniebienia.

 Natomiast do grona osób, które nie mogą pić zielonej kawy należą:

  1. Kobiety w ciąży,
  2. Kobiety karmiące piersią,
  3. Dzieci poniżej 16. roku życia,
  4. Osoby chorujące na serce, cierpiące na nadciśnienie tętnicze.

 

Jak pić (parzyć) zieloną kawę?

  1. Wsyp do filiżanki 2 łyżeczki zielonej kawy zmielonej,
  2. Zalej kawę wodą o temperaturze 85–90°C.
  3. Parz napar przez ok. 10 minut.
  4. Gotową kawę posłodź lub dopraw wg upodobań ulubionymi przyprawami korzennymi. Jak często pić kawę zieloną? Nie więcej niż 2 filiżanki dziennie.

 

Zielona kawa mielona – na zdrowie i dobry dzień! Nazywana także surową to najzdrowszy odpowiednik klasycznej kawy palonej. Co więcej, najbardziej delikatny dla żołądka, co cieszy wszystkich, którzy ze względu na dolegliwości rezygnują z pobudzającej filiżanki kawy o poranku.

Zielona kawa, w przeciwieństwie do czarnej, produkowana jest z nieprzetworzonych ziaren Arabiki i Robusty, dzięki czemu zachowuje cenne składniki biologicznie aktywne (witaminy, minerały, przeciwutleniacze) wykazujących działanie prozdrowotne. Pozytywnie wpływa również na metabolizm; przy zbilansowanej diecie odchudzającej, green coffee może pomóc Ci pozbyć się zbędnych kilogramów.

Zaufane Opinie IdoSell
4.85 / 5.00 17280 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-03-25
Polecam
2023-03-25
Realizacja zamówienia przebiegła bardzo szybko, wszystko zgodnie ze złożonym zamówieniem
pixel