ZDROWY CUKIER? TO KSYLITOL!

2018-08-13
ZDROWY CUKIER? TO KSYLITOL!Doskonale zdajesz sobie sprawę, że w trosce o zdrowie warto zmienić nawyki żywieniowe na lepsze i zupełnie wyeliminować z diety cukier. Czy wiedziałeś, że jedynie spożywczy? Organiczny ksylitol nie tylko zdrowo osłodzi Twoją ulubioną herbatę i wypiekane smakołyki, ale pozytywnie wpłynie na ogólną kondycję organizmu!

Ksylitol — cukier brzozowy. Co to właściwie jest?


Słodzi jak cukier, ale w przeciwieństwie do niego cieszy się zaufaniem lekarzy: dietetycy zalecają go diabetykom i osobom będących na diecie, dentyści rekomendują pacjentom leczonym przede wszystkim na próchnicę. Ksylitol to naturalny słodzik, który uzyskiwany jest z kory drzewa brzozy. Stąd jego zamienna nazwa: cukier brzozowy. Tradycyjny przypomina jedynie z wyglądu – barwy, konsystencji. W odróżnieniu od glukozy, fruktozy, sacharozy czy laktozy nie fermentuje w przewodzie pokarmowym. Należy do grupy polioli, tj. węglowodanów wolniej przyswajanych przez układ pokarmowy, których metabolizm odbywa się przy tylko nieznacznym udziale insuliny. Dzięki temu nie wywołują nagłego wzrostu stężenia glukozy we krwi.

Kto może spożywać ksylitol?


To produkt pozbawiony toksyn, więc w pełni bezpieczny. Ze względu na niższą o 40% ilość kalorii oraz niski indeks glikemiczny szczególnie przyjazny jest osobom chorującym na cukrzycę, z zaburzoną tolerancją glukozy, borykającym się z obniżoną wrażliwością na działanie insuliny czy walczącym z nadwagą. Może być spożywany także przez dzieci (od 3 roku życia).

Wskazania przemawiające za włączeniem ksylitolu do swojej diety


  1. infekcje górnych dróg oddechowych - działa antybakteryjnie,
  2. suchość w ustach – stymuluje wydzielanie śliny,
  3. próchnica, choroby przyzębia i zapalenie dziąseł – hamuje namnażanie się drobnoustrojów odpowiedzialnych za psucie się zębów. Przywraca właściwe pH śliny, utrzymuje świeży oddech na dłużej,
  4. kuracje antybiotykowe lub sterydowe zagrożone grzybicą – stwarza niekorzystne środowisko dla chorobotwórczych drożdży,
  5. wrzody – daje odczyn zasadowy, przez co stabilizuje gospodarkę kwasowo-zasadową. Przeciwdziała pojawieniu się i rozwojowi bakterii oraz drożdżaków,
  6. osteoporoza – poprawia przyswajanie wapnia i magnezu, przez co spowalnia spadek gęstości kości.

Po czym poznać ksylitol pochodzenia naturalnego?


Oryginalny ksylitol pochodzi z Finlandii, gdzie produkuje się go na skalę masową już od czasów II wojny światowej. Na sklepowych półkach z łatwością odnajdziesz jego odpowiednik uzyskiwany z kolb kukurydzy, którego niska cena niestety tożsama jest z jakością. Większość produktów spożywczych wytwarzanych z kukurydzy pochodzi z Chin – kraju znanego z upraw GMO. Widząc etykietkę Made in China na opakowaniu rzekomego cukru brzozowego, dwa razy zastanów się nad zakupem. Zamiast narażać swoje zdrowie, zainwestuj w oryginalny produkt opatrzony stosownymi oznaczeniami. Tylko ten będzie wartościowy, tj. prozdrowotny.

Ksylitol zdobywa coraz większą popularność jako dietetyczna alternatywa cukru spożywczego. Z jego pomocą zrewolucjonizujesz swój dotychczasowy jadłospis i bez zbędnych wyrzeczeń zachowasz zdrowie wraz ze szczupłą sylwetką. Czego chcieć więcej?
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel