Superfoods: algi. Część I: spirulina. Jakie ma właściwości i czy warto włączyć ją do diety?

2020-11-12
Superfoods: algi. Część I: spirulina. Jakie ma właściwości i czy warto włączyć ją do diety?

Spirulina, na talerzu. Czy i w jaki sposób wpływa na kondycję organizmu? Zanim sprawdzisz na sobie, poznaj bliżej tego wyjątkowego glona!

 

Co to jest spirulina?

Mikroalga dziko rosnąca w słodkowodnych zbiornikach (głównie jeziorach). Spirulina zaliczana do żywności funkcjonalnej (z ang. superfoods), która wyróżnia się wybitnie pozytywnym oddziaływaniem na ogólną wydolność organizmu. 

 

Jaka spirulina jest najzdrowsza?

Najczystszą, zawierającą najwięcej składników odżywczych, a przez to najzdrowszą jest Spirulina Pacyfica. Hawajska odmiana spiruliny uprawiana jest u wybrzeży wyspy Kailua-Kona, w specjalnie do tego celu zaprojektowanej, chronionej, biologicznej strefie.

Tamtejsze jeziora uzupełniane są o krystalicznie czystą wodę oceaniczną - uzyskiwaną z Oceanu Spokojnego, na głębokości 600 metrów. Efektem unikalnego połączenia wody pitnej i oceanicznej jest spirulina w 100% wolna od pestycydów (w tym herbicydów) czy substancji modyfikowanych genetycznie - GMO.

Wyprodukowanie hawajskiej spiruliny wymaga wykorzystania opatentowanej technologii – Ocean Chill Drying TM. Polega ona na osuszaniu alg natychmiast po zebraniu, w… zimnej wodzie zawierającej ok. 1% tlenu (tzw. wypłukiwanie przy pomocy azotu i dwutlenku węgla) w ciągu kilku sekund (od 3 do 7). 

To rozwiązanie pozwala zachować możliwie najwięcej aktywnych organicznych związków chemicznych obecnych w spirulinie. W tym między innymi: naturalnych przeciwutleniaczy (karotenoidów) czy zdrowych kwasów tłuszczowych. 

 

Wartości odżywcze (skład) i właściwości spiruliny

 

białko

Ta niewielka alga to potężne źródło białka w czystej postaci, które zawiera aż 20 spośród 22 aminokwasów: 12 endogennych i 8 egzogennych (czyli wszystkie!), których organizm nie może syntezować samodzielnie. Musisz mu ich dostarczać wraz z pożywieniem. 

Warto dodać, że ścianki komórkowe spiruliny nie zawierają celulozy. W praktyce oznacza to, że jest lekkostrawna – zawarte w niej białko zostają wchłaniane przez organizm w 85 – 95% niemalże natychmiast.

 

chlorofil

Zawiera go ok. 10 razy więcej niż zielone warzywa liściaste. 

  • poprawia perystaltykę jelit,
  • zapobiega niedrożności tętnic,
  • oczyszcza krew i reguluje jej ciśnienie,
  • wspomaga produkcję czerwonych i białych krwinek,
  • usuwa z organizmu zbędne produkty przemiany materii,
  • obniża poziom „złego” cholesterolu (HDL) i trójglicerydów,
  • pobudza produkcję komórek macierzystych w szpiku kostnym, grasicy, śledzionie.

 

przeciwulteniacze (beta-karoten, potas, cynk, wapń, witaminy: z grupy B,  C, D, E, K, fikocyjanina – niebieski pigment)

  • regulują krzepliwość krwi,
  • neutralizują wolne rodniki,
  • przywracają organizmowi prawidłowe pH (w przedziale od 0 do 14),
  • minimalizują ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, onkologicznych,
  • obniżają glikemię po posiłku (zapobiegają skokom glukozy we krwi po posiłku),

 

spirulan wapnia

  • pomaga w leczeniu wirusów typu HIV-1, HSV-1 czy CMW (atakujących ze szczególną mocą gruczoły ślinowe).

 

zeaksantyna 

  • pomaga utrzymać wzrok w świetnej kondycji. 

 

Co JESZCZE dobrego dla organizmu robi spirulina?

  • poprawia koncentrację,
  • minimalizuje objawy zmęczenia,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • usprawnia funkcjonowanie układu trawiennego,
  • hamuje apetyt, przez co pomaga zwalczyć napady „wilczego” głodu,
  • zwiększa wytrzymałość organizmu do intensywnej i długotrwałej pracy.

 

Jak stosować spirulinę?

Spirulina w proszku

  • dodatek do smoothie, soku, owsianki jaglanki (i innych płatków), jogurtu, granoli itp.

Sproszkowana spirulina ma bardzo specyficzny smak – z jednej strony nieco „ziemisty”, z drugiej rybny. Na co wpływ ma jej odmiana. Słodkowodna dodaje delikatny rybny posmak. Z kolei morska wyraźnie go akcentuje, co nie każdemu odpowiada.  Smak spiruliny można jednak skutecznie neutralizować, dodając ją do owoców. W ten sposób stanie się minimalnie wyczuwalny.

 

Spirulina w kapsułkach

Tabletki spiruliny to najlepszy wybór, jeśli zależy Ci na prozdrowotnych właściwościach spiruliny, ale jej smak w ogóle nie przypadł Ci do gustu.

 

Spirulina – przeciwskazania 

NIE MOŻESZ spożywać spiruliny w sytuacji, kiedy:

  • masz gorączkę,
  • jesteś uczulony na owoce morza,
  • przyjmujesz leki rozrzedzające krew,
  • borykasz się ze schorzeniami czy chorobami autoimmunologicznymi,
  • chorujesz na cukrzycę typu 2, reumatoidalne zapalenie stawów, fenyloketonurię.

 

Jak dawkować spirulinę?

  • usprawnienie pracy wątroby: od 4,5 g dziennie / od 9 tabletek dziennie,
  • obniżenie cholesterolu: od 1 do 8 g dziennie / od 2 do 16 tabletek dziennie,
  • regulacja stężenia glukozy we krwi: od 2 g dziennie / od 4 tabletek dziennie,
  • obniżenie ciśnienia krwi: d 3,5 do 4,5 g dziennie / od 7 do 9 tabletek dziennie,
  • poprawa wydajności mięśni: od 2 do 7,5 g dziennie / od 4 do 15 tabletek dziennie.

Na początku zmniejsz o co najmniej połowę dzienną dawkę spiruliny rekomendowaną przez producenta. Innymi słowy, obchodź się z nią dokładnie tak jak w przypadku każdego nowego produktu, który wprowadzasz do diety: ostrożnie.

Minimalna zalecana dzienna dawka spiruliny to 3 gramy, maksymalna – 6 gramów, przyjmowana 3 razy dziennie po posiłku (dokładną instrukcję przyjmowania spiruliny znajdziesz na opakowaniu). Zacznij więc od 1 grama przyjmowanego raz lub 2 razy dziennie, przez ok. tydzień. Jeśli przez ten czas nie zauważysz u siebie żadnych niepokojących objawów świadczących o nietolerancji spiruliny, stopniowo zwiększaj dawkę dziennego spożycia.

Spirulina nie jest suplementem jednej czy nawet kilku witamin. To roślina kompletna – bogata w niemalże wszystkie składniki odżywcze niezbędne organizmowi do pracy na najwyższych obrotach (w tym mi.in. czystej postaci aminokwasy, minerały i białka). 

Chcesz przekonać się, w jaki sposób podkręci funkcjonowanie Twojego? Zamów spirulinę, zrób badania, a po upływie ok. miesiąca codziennego przyjmowania tej wyjątkowej algi – powtórz je. Pozytywną różnicę poczujesz, zanim odbierzesz wyniki!

Zaufane Opinie IdoSell
4.85 / 5.00 20019 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-04-18
zmiana słoików zdecydowanie na plus
2024-04-13
Wszystko OK
pixel