Olej kokosowy w kuchni. Co smażyć na oleju kokosowym?

Smażenie na niewłaściwym oleju, tj. o niskiej temperaturze dymienia* nie jest najzdrowszą metodą przygotowania żywności. Podczas obróbki termicznej tłuszcz wsiąka w potrawę, przez co staje się ona ciężkostrawna, a także bardziej kaloryczna. Na dodatek, ryzykujesz przypaleniem przygotowywanego dania. Kolacja „pachnąca” spalenizną? Fuj!
A to niestety nie wszystko…
Tego rodzaju olej „wzbogaca” smażone mięsa czy warzywa o toksyczne związki. Przede wszystkim aldehydy, ketony, akrylamid i akroleinę - substancje o działaniu mutogennym przyczyniających się do powstawania komórek nowotworowych.
Biorąc pod uwagę powyższe argumenty, wybór właściwego tłuszczu – charakteryzującego się wysokim punktem dymienia – powinien być dla Ciebie priorytetem, jeśli zależy Ci zarówno na przyrządzaniu supersmacznych dań, jak i na zdrowiu swoim oraz bliskich.
Wśród zdrowych tłuszczów do smażenia jednym z najlepszych jest olej kokosowy.
Zdrowy tłuszcz do smażenia: olej kokosowy
Minimalna temperatura smażenia przekracza 100°C, ale może dochodzić do nawet 200°C. Dokładnie tyle, ile potrzebuje olej kokosowy rafinowany, by ulec degradacji, czyli rozłożenia na wolne kwasy tłuszczowe i glicerol, a później – substancje rakotwórcze. To znacznie więcej niż tłuszcze zwierzęce (np. masło ghee - 198°C) oraz nierafinowane oleje roślinne. W tym między innymi: olej z orzechów pistacjowych (121°C), olej z pestek dyni (160°C) czy olej z orzechów włoskich (165°C).
Olej kokosowy nierafinowany wykazuje odporność do 177°C, ale i tak przewyższa oleje powszechnie stosowane w domowej kuchni: słonecznikowy (107°C), rzepakowy (130°C).
Wysokiej jakości tłuszcz do smażenia wyróżnia także zawartość zdrowych kwasów – nasyconych i jednonasyconych. Nie są wrażliwe na działanie wysokiej temperatury; poddane obróbce cieplnej zachowują wysoką stabilność, tzn. nie rozpadają się na substancje szkodliwe dla organizmu.
Olej kokosowy – właściwości zdrowotne
Czy olej kokosowy jest zdrowy?
94% składu oleju kokosowego stanowią zdrowe kwasy tłuszczowe nasycone zbudowane w ok. 64% z kwasów średniołańcuchowych - laurynowego, kaprylowego, kapronowego, kaprynowego, mirystynowego - bogatych w witaminy (z grupy B, C, E) oraz minerały (cynk, fosfor, magnez, potas, wapń).
Jako że są natychmiast metabolizowane w wątrobie, a co za tym idzie przekształcane w dobrą energię niezbędną organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Ponadto poprawiają przyswajanie składników odżywczych z pożywienia, jak również:
- przyśpieszają metabolizm,
- regulują gospodarkę hormonalną,
- nie obciążają układu pokarmowego.
- łagodzą stany zapalne, minimalizują ryzyko osteoporozy,
- zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej wokół narządów wewnętrznych,
- pomagają utrzymać stabilny poziom „dobrego” cholesterolu (HDL) i trójglicerydów.
Pierwszy z wymienionych kwasów średniołańcuchowych – laurynowy – to najbardziej wartościowy składnik oleju kokosowego. Naturalnie występuje w mleku kobiecym i wykazuje silnie działanie przeciwzapalne, antybakteryjne oraz antywirusowe.
zapobiega infekcjom układu pokarmowego,
- pozytywnie wpływa na kondycję cery – pomaga w walce z trądzikiem,
- usprawnia funkcjonowanie układu immunologicznego (odpornościowego). Zapewnia organizmowi skuteczną ochronę przed patogenami chorobotwórczymi – bakteriami, wirusami, grzybami.
Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni
Co smażyć na oleju kokosowym?
- ryby,
- jajka,
- mięsa,
- ryże, kasze,
- owoce morza,
- placuszki i racuchy,
- pancake i naleśniki,
- warzywa, np. cebulkę cukinię, marchewkę,
- przekąski wymagające smażenia w głębokim oleju, np. chipsy, banany w cieście.

Nierafinowany olej z kokosa zachowuje właściwy sobie delikatny aromat orzecha kokosowego. Wyobraź sobie, jak roztacza się z kuchni po całym domu! Pamiętaj o nim szczególnie jeśli lubisz eksperymentować z kuchnią chińską, tajską czy wietnamską; olej kokosowy podkręci ich oryginalny, orientalny smak.
Mięso smażone na oleju kokosowym staje się bardzo soczyste, a przez to jeszcze pyszniejsze. Zyskuje także nowy smak, o wiele ciekawszy, niż kiedy przyrządzone jest przy użyciu oleju roślinnego czy nawet masła klarowanego.
Jeśli smażyć, to tylko na zdrowym tłuszczu charakteryzujący się wysoką temperaturą dymienia. Wzbogacającym potrawy o wartościowe składniki odżywcze oraz nadający im oryginalnego smaku i aromatu. Przykład? Olej kokosowy. Wykorzystany do smażenia pozytywnie wpłynie zarówno na funkcjonowanie organizmu, jak i walory smakowe przygotowywanych dań. Będzie pysznie, a przy tym superzdrowo!
*Temperatura dymienia to najniższa temperatura, przy której nagrzany olej czy tłuszcz traci wartości odżywcze; rozpada się na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe.