Naturalne wsparcie układu odpornościowego? Babka jajowata wkracza do akcji!
Ziołolecznictwo i naturalne wspieranie odporności to najlepszy sposób na zachowanie dobrego zdrowia i zbudowanie odporności. Pomocna w tym będzie babka jajowata, która pochodzi z terenów Pakistanu i Indii, jednak od lat uprawiana jest również na śródziemnomorskich terenach Europy. Działanie tej rośliny jest nieocenione, nic więc dziwnego, że coraz więcej osób decyduje się na wprowadzenie jej do własnej diety.
Babka jajowata — właściwości zdrowotne
Babka jajowata to roślina uprawna, u której najcenniejsze są łupiny, a także nasiona. To one mają największe właściwości prozdrowotne, ponieważ zawierają: akubinę, proteiny, tłuszcze, fitosterole i przede wszystkim cechują się dużą zawartością błonnika, który jest niezbędny w codziennej diecie. Babka jajowata to doskonały wybór dla osób, którym zależ na zachowaniu dobrego zdrowia, a także dla tych, którzy szukają produktów wspomagających odchudzanie i leczenie organizmu. Babka jajowata pozwala leczyć:
- hemoroidy,
- cholesterol,
- cukier,
- ciśnienie krwi.
Oprócz tego wspomaga również trawienie i zapewnia uczucie sytości. Prozdrowotne właściwości babki jajowatej to wspaniały sposób na zbudowanie odporności, na którą składają się procesy trawienne, a także usuwanie toksyn z organizmu. A w tym nasiona i łuski babki są wręcz nieocenione.
Babka jajowata, na co działa? – poznaj sekrety śródziemnomorskich roślin
Nasiona i łuski, które są bogate w błonnik, fantastycznie wpływają na układ trawienny, dzięki czemu bardzo często można usłyszeć, że babka jajowata na jelita działa wprost fenomenalnie. Jest niezwykle pomocna w przypadku pojawienia się biegunek, podczas których wykazuje zdolności do wchłaniania nadmiaru płynów. Co ciekawe polecana jest też w przypadku pojawiających się zaparć, co sprawia, że jest bardzo skutecznym środkiem wspomagającym ogólną pracę jelit. Szczególną uwagę powinny na nią zwrócić osoby, którym zależy na utracie kilogramów i na oczyszczeniu organizmu. Spożywanie babki jajowatej poprawia perystaltykę jelit, co ułatwia systematyczne wypróżnianie.
Jak pić babkę jajowatą? – poznaj skuteczny sposób na włączenie do diety tej naturalnej rośliny
Napar z babki jajowatej do doskonały sposób na dostarczenie do organizmu potrzebnych składników odżywczych. Najprostszym sposobem jest wymieszanie sproszkowanych nasion i łusek z wodą lub innym posiłkiem. Jednak można również pokusić się o przygotowanie naparu do sporządzenia którego potrzeba:
- 1 łyżki nasion,
- 1 łyżki łupin,
- szklanki gorącej przegotowanej wody.
Nasiona i łupiny zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na około 15 minut. Po upływie tego czasu można wypić napar. Choć to bardzo prosty i skuteczny sposób, to wiele osób decyduje się na dodanie nasion i łupin do deserów lub koktajli, które dzięki babce jajowatej stają się jeszcze bardziej pożywne.
Niezależnie od wybranego sposobu, warto zadbać o własne zdrowie i wprowadzić do diety produkty, które wspomogą pracę organizmu. Bez wątpienia babka jajowata jest jednym z nich.