Lecz się morwą, naturalnie!

Poznaj owoc nieco przypominający malinę, tylko o białym kolorze. To morwa biała. Ma wiele leczniczych właściwości.
Morwa pochodzi z południowo-wschodniej Azji i uznaje się ja za superfoods. Komu się ją poleca? Jakie ma właściwości? Tego i wiele więcej dowiesz się z poniższego artykułu.
Komu poleca się morwę białą i w jakiej postaci?
Jeśli jesteś cukrzykiem, powinieneś sięgnąć po napar z morwy białej. Pomoże Ci w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Morwa biała w postaci suszonych owoców jest polecana dla sportowców po intensywnym wysiłku.
Chcesz zgubić kilka zbędnych kilogramów? Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość: ekstrakt z morwy Ci w tym pomoże.
Właściwości morwy białej
Lecznicze właściwości morwy białej znajdują się w jej owocach, liściach, korzeniu i jego korze.
Suszona morwa biała jest bogata w żelazo, chrom i miedź, które wzmacniają układ odpornościowy.
W czym pomaga morwa biała?
-
Walka z cukrzycą typu 2
Morwa biała pomoże Ci w walce z podwyższonym poziomem cukru we krwi, więc gdy jesteś cukrzykiem, sięgaj po nią bez wahania. Ta dobroczynna roślina zmniejszy hiperglikemię poposiłkową poprzez związek DNJ, który redukuje tempo rozkładu skrobi w pożywieniu na cukry proste.
-
Walka z miażdżycą
Pomaga także przy złym cholesterolu poprzez wysoką liczbę antyoksydantów zawartych w liściach morwy.
-
Kontrola masy ciała
Jeśli zmagasz się z nadmiernymi kilogramami, morwa biała zatroszczy się o utrzymanie prawidłowej masy ciała.
-
Pomoc w chorobie Alzheimera
Owoce morwy, dzięki zawartych w nich cyjanidynach, działają również ochronnie na śródbłonek mózgu i przez to eliminują ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Ponadto:
- obniżają ciśnienie,
- działają przeciwgorączkowo,
- zmniejszają anemię jak również obfite krwawienia,
- oczyszczają organizm z toksyn.
Herbata z morwy białej
Nadają się do niej i liście świeże i suszone.
1 g liści morwy białej zalej 100 ml gorącej wody (maks. 98 stopni). Zaparzaj przez 3-5 minut.
Jak jeść morwę białą?
Suszone owoce morwy białej możesz jeść jako przekąskę albo naturalny zamiennik słodyczy. Dodaj je do owsianki, wypieków czy koktajli.
Świeże owoce morwy białej pojawiają się pod koniec lipca. Zrób z nich przetwory w postaci np. soków czy dżemów, a będziesz cieszyć się prozdrowotnymi owocami przez cały rok!
Morwa biała – przeciwskazania
Nie spożywaj morwy białej gdy jesteś w ciąży albo w okresie laktacji.
Morwa biała, niezależnie w jakiej postaci, ma w sobie dużo cennych składników odżywczych. Pomaga głównie w walce z wysokim poziomem glukozy we krwi, ale również z miażdżycą czy chorobą Alzheimera. Dzięki niej możesz też w łatwy i smaczny sposób kontrolować masę ciała. Odwiedź sklep KruKam i ciesz się dobrym zdrowiem z pomocą morwy białej!