Kremowanie miodu. Co to jest i czy zachowuje naturalne właściwości miodu?

2023-12-28
Kremowanie miodu. Co to jest i czy zachowuje naturalne właściwości miodu?

Miód kremowany, co to takiego i czy warto mieć go w kuchni pod ręką? Rozwiewamy wątpliwości!

Cechą wspólną miodów niezależnie od gatunku jest zmienna konsystencja. I choć nie oddziałuje ona na właściwości produktu (krystalizacja dowodzi wysokiej jakości oraz naturalnego pochodzenia miodu), to w istotny sposób wpływa na sposób – łatwość lub trudność –  spożywania go.

Zarówno miód płynny (tzw. patoka), jak i stały (tzw. kruszec) świetnie nadają się jako słodzik do herbaty czy kawy. Inaczej jednak zachowują się, rozsmarowane na kanapce. Pierwszy szybko z niej spływa, z kolei drugi bardzo trudno rozprowadzić. 

Kompromisem jest… miód kremowany

Kremowanie miodu, znane także jako krystalizacja kontrolowana, to proces przetwarzania miodu płynnego w miód o kremowej, jednolitej konsystencji. Jest to metoda, która zmienia strukturę miodu bez zmiany jego naturalnych właściwości.

Puszysty, ma konsystencję na wpół roztopionego masła i jest superwygodny w codziennym użytkowaniu. Z łatwością rozprowadzisz go na pieczywie, co więcej, możesz nałożyć go „od serca” bez obawy o to, że w większości spłynie z kanapki na talerz. 

Dlaczego warto kremować miód?

Kremowanie miodu zmienia jego konsystencję, podobnie jak proces krystalizacji. Staje się idealny do jedzenia na kanapkach - półpłynny, aksamitnie gładki, pozbawiony wyczuwalnych na języku kryształków charakterystycznych dla miodu klarowanego.

 Miód kremowany, podobnie jak krystalizowany zachowuje swoje pierwotne prozdrowotne właściwości. Ponadto:

  1. nie lepi się do dłoni,
  2. nie plami odzieży, obrusów itp.,
  3. nie ulega krystalizacji, więc nie trzeba go roztapiać,
  4. nie rozwarstwia się, a więc nie fermentuje (nie psuje się),
  5. porównywany jest ze świeżo odwirowanym z miodnych plastrów.

 

 

Praktyczne zastosowanie miodu kremowanego w kuchni

Kremowanie miodu, czyli jego przetwarzanie w celu uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji, ma wiele zalet i praktycznych zastosowań w kulinariach. Oto kilka przykładów:

  1. miód kremowany jako smarowidło - idealny jako smarowidło na pieczywo, zwłaszcza dla dzieci, ze względu na łatwość rozsmarowywania i brak ,,kapania",
  2. miód kremowany jako składnik deserów -  świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów, takich jak musy, jogurty czy lodowe pokrywy. Jego kremowa konsystencja wzbogaca teksturę deserów. Dodatkowo, dzięki swojej kremowej konsystencji, miód kremowany łatwo włącza się do ciast i ciasteczek, zapewniając im wilgotność oraz delikatny miódowy smak.
  3. miód kremowany jako dodatek do napojów -  może być używany do słodzenia napojów, takich jak herbata czy kawa, ponieważ łatwo się rozpuszcza bez konieczności intensywnego mieszania,
  4. miód kremowany jako składnik sosówmiód można wykorzystać do tworzenia marynat i sosów, dodając im słodyczy oraz pomagając w uzyskaniu gładkiej tekstury. Jest szczególnie przydatny w przygotowywaniu glazur do mięs, takich jak kurczak czy łosoś, gdzie jego konsystencja ułatwia równomierne pokrycie.

Metody kremowania miodu

Jak kremować miód? Można to zrobić na trzy różne sposoby – zarówno przy jak i bez pomocy specjalistycznych urządzeń dedykowanych profesjonalnym bartnikom.

  • Szok termiczny 

Świeżo wyklarowany miód włóż do… zamrażarki (w temperaturze od -5 ºC do -18 ºC) przez ok. tydzień. Po wyjęciu będzie gładki, lekko lejący się. Nigdy więcej nie zmieni konsystencji na stałą.

  • Mieszanie miodu

Miód poddaje się kremowaniu, dopiero kiedy skrystalizowany jest w ok. 1/3 objętości naczynia. Nie wcześniej, ani później, ponieważ przy zbyt dużej ilości kryształów istnieje ryzyko, że podczas długiego mieszania miodu bąbelki powietrza połączą się z jego składnikami, przede wszystkim wodą, co doprowadzi do fermentacji.

Chcąc samodzielnie wymieszać miód, wykorzystaj kremownicę. Urządzenie pokryte jest materiałem przystosowanym do kontaktu z żywnością, najczęściej stalą nierdzewną lub kwasoodporną. Co więcej, wyposażone w sterownik automatyczny odpowiadający za dokładne i nieprzerwane mieszanie miodu do momentu, aż uzyska on pożądaną konsystencję.

  • Zaszczepienie miodu

Kremownicę możesz wykorzystać także w celu „zaszczepienia” miodu, co polega na połączeniu patoki z krupcem. Uzyskany w ten sposób miód kremowany należy odłożyć na ok. 2 tygodnie i przechowywać w temperaturze ok. 15 stopni. Po upływie tego czasu – podgrzać do temperatury 40 stopni (podgrzewanie miodu powyżej 40 stopni sprawia, że traci on swoje właściwości biologiczne – prozdrowotne), raz jeszcze dokładnie zamieszać i przelać do słoików.

Miód kremowany a inne formy miodu - największe zalety

W porównaniu z miodem płynnym, miód kremowany jest mniej lepki i łatwiejszy w użyciu. Nie kapie, co czyni go bardziej poręcznym w kuchni, szczególnie przy smarowaniu pieczywa czy dodawaniu do deserów.

W porównaniu z miodem krystalizowanym, miód kremowany jest bardziej jednolity i łatwiejszy do rozprowadzania. Krystalizowany miód może być czasem zbyt twardy i trudny do rozsmarowania.

W porównaniu z miodem w saszetkach, miód kremowany jest bardziej ekologiczny i wydajny. Saszetki często zawierają małe ilości miodu i generują więcej odpadów opakowaniowych.

 

Owocowy miód kremowany o konsystencji gęstej śmietany pod względem właściwości nie ustępuje płynnemu czy skrystalizowanemu. Przy tym jest zdecydowanie najprzyjemniejszy w codziennym użytkowaniu - z łatwością rozsmarujesz go na pieczywie i przygotujesz superpyszne i zdrowe kanapki. Jak będą smakować? Słodkimi malinami, truskawkami, a może pomarańczami? Zajrzyj na KruKam i znajdź swój ulubiony miód (kremowany)!

Zaufane Opinie IdoSell
4.85 / 5.00 20017 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-04-18
zmiana słoików zdecydowanie na plus
2024-04-12
Sprawnie zrealizowane zamówienie, polecam ;)
pixel