Kremowanie miodu. Co to jest i czy zachowuje naturalne właściwości miodu?

2020-12-22
Kremowanie miodu. Co to jest i czy zachowuje naturalne właściwości miodu?

Miód kremowany, co to takiego i czy warto mieć go w kuchni pod ręką? Rozwiewamy wątpliwości!

Cechą wspólną miodów niezależnie od gatunku jest zmienna konsystencja. I choć nie oddziałuje ona na właściwości produktu (krystalizacja dowodzi wysokiej jakości oraz naturalnego pochodzenia miodu), to w istotny sposób wpływa na sposób – łatwość lub trudność –  spożywania go.

Zarówno miód płynny (tzw. patoka), jak i stały (tzw. kruszec) świetnie nadają się jako słodzik do herbaty czy kawy. Inaczej jednak zachowują się, rozsmarowane na kanapce. Pierwszy szybko z niej spływa, z kolei drugi bardzo trudno rozprowadzić. 

Kompromisem jest… miód kremowany

Puszysty, ma konsystencję na wpół roztopionego masła i jest superwygodny w codziennym użytkowaniu. Z łatwością rozprowadzisz go na pieczywie, co więcej, możesz nałożyć go „od serca” bez obawy o to, że w większości spłynie z kanapki na talerz. 

Dlaczego warto kremować miód?

Kremowanie miodu zmienia jego konsystencję, podobnie jak proces krystalizacji. Staje się idealny do jedzenia na kanapkach - półpłynny, aksamitnie gładki, pozbawiony wyczuwalnych na języku kryształków charakterystycznych dla miodu klarowanego.

 Miód kremowany, podobnie jak krystalizowany zachowuje swoje pierwotne prozdrowotne właściwości. Ponadto:

  1. nie lepi się do dłoni,
  2. nie plami odzieży, obrusów itp.,
  3. nie ulega krystalizacji, więc nie trzeba go roztapiać,
  4. nie rozwarstwia się, a więc nie fermentuje (nie psuje się),
  5. porównywany jest ze świeżo odwirowanym z miodnych plastrów.

Metody kremowania miodu

Jak kremować miód? Można to zrobić na trzy różne sposoby – zarówno przy jak i bez pomocy specjalistycznych urządzeń dedykowanych profesjonalnym bartnikom.

  • Szok termiczny 

Świeżo wyklarowany miód włóż do… zamrażarki (w temperaturze od -5 ºC do -18 ºC) przez ok. tydzień. Po wyjęciu będzie gładki, lekko lejący się. Nigdy więcej nie zmieni konsystencji na stałą.

  • Mieszanie miodu

Miód poddaje się kremowaniu, dopiero kiedy skrystalizowany jest w ok. 1/3 objętości naczynia. Nie wcześniej, ani później, ponieważ przy zbyt dużej ilości kryształów istnieje ryzyko, że podczas długiego mieszania miodu bąbelki powietrza połączą się z jego składnikami, przede wszystkim wodą, co doprowadzi do fermentacji.

Chcąc samodzielnie wymieszać miód, wykorzystaj kremownicę. Urządzenie pokryte jest materiałem przystosowanym do kontaktu z żywnością, najczęściej stalą nierdzewną lub kwasoodporną. Co więcej, wyposażone w sterownik automatyczny odpowiadający za dokładne i nieprzerwane mieszanie miodu do momentu, aż uzyska on pożądaną konsystencję.

  • Zaszczepienie miodu

Kremownicę możesz wykorzystać także w celu „zaszczepienia” miodu, co polega na połączeniu patoki z krupcem. Uzyskany w ten sposób miód kremowany należy odłożyć na ok. 2 tygodnie i przechowywać w temperaturze ok. 15 stopni. Po upływie tego czasu – podgrzać do temperatury 40 stopni (podgrzewanie miodu powyżej 40 stopni sprawia, że traci on swoje właściwości biologiczne – prozdrowotne), raz jeszcze dokładnie zamieszać i przelać do słoików.

Owocowy miód kremowany o konsystencji gęstej śmietany pod względem właściwości nie ustępuje płynnemu czy skrystalizowanemu. Przy tym jest zdecydowanie najprzyjemniejszy w codziennym użytkowaniu - z łatwością rozsmarujesz go na pieczywie i przygotujesz superpyszne i zdrowe kanapki. Jak będą smakować? Słodkimi malinami, truskawkami, a może pomarańczami? Zajrzyj na KruKam i znajdź swój ulubiony miód (kremowany)!

Zaufane Opinie IdoSell
4.85 / 5.00 9191 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2020-06-19
Jestem bardzo zadowolona z produktów polecam
2020-06-19
Szybka dostawa, atrakcyjne ceny i zdrowe produktt
Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści, dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb oraz personalizacji wyświetlanych reklam w ramach zewnętrznych sieci remarketingowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.
Zamknij
pixel