Kala namak w kuchni. Jak używać czarnej soli?

2020-02-21
Kala namak w kuchni. Jak używać czarnej soli?

Kala namak w tłumaczeniu z języka hidi – czarna sól jest tradycyjną przyprawą indyjską o charakterystycznym zapachu i smaku przypominające ugotowane jajka. Co sprawia, że świetnie sprawdza się w kuchni zarówno wegetariańskiej, jak i wegańskiej. Patrząc na tę przyprawę od strony chemicznej, można się trochę zdziwić. Kala namak to... smakowa sól kuchenna – w 98% składa się z chlorku sodu.

 

Produkcja kala namak. Jak powstaje czarna sól?

Czarna sól produkowana jest z soli wydobywanej z kopalni soli kamiennej w Pakistanie, Indiach, Nepalu, Bangladeszu lub ze słonych jezior. Takich jak indyjskie Sambhar czy nepalska Didwana.

Wydobyta surowa sól bogata w związki siarczanowe, głównie siarczan sodu, prażona jest z dodatkiem węgla drzewnego, w ceramicznym naczyniu. Kiedy sól zostanie podgrzana do temperatury ponad 800 stopni Celsjusza, topi się. W rezultacie wytrąca się z niej:

  • siarkowodór,
  • siarczek sodu,
  • siarczek żelaza.

Pierwszy związek odpowiada za jajeczny zapach, drugi specyficzny lekko gorzkawy posmak, trzeci – postać czarnej soli. Czyli formowanie się półprzezroczystych kryształków w kolorze od brązowawego "brudnego" różu do ciemnego fioletu.

Co ciekawe, w tradycyjnych manufakturach czarna sól prażona jest z większą ilością składników: suszonymi owocami, nasionami migdałecznika czy korą z agrestu indyjskiego, czyli drzewa Amla (gatunku z rodziny liściokwiatowych). Co naturalnie przekłada się na walory smakowe produktu.

Wytopiona w całości sól przelewana jest do specjalnych forem, gdzie studzi się przez kilka godzin. Uzyskane w ten sposób bloki solne zostają rozdrobione, następnie opakowane i spakowane w samochody dostawcze, które rozwożą gotową kala namak do sklepów.

 

Skład kala namak. Właściwości czarnej soli

  • odpowiada za prawidłowy skurcz mięśni,
  • składnik płynów komórkowych i tkankowych,
  • wspomaga pracę układu mięśniowego, nerwowego,
  • pozwala na utrzymanie równowagi elektrolitowej w organizmie,
  • reguluje produkcję kwasów trawiących białka i enzymów trawiących węglowodany.

 

Czarna sól składa się w większości z chlorku sodu oraz śladowych ilości: siarkowodoru, a także siarczków – sodu i żelaza. Jej właściwości są zatem identyczne, jak w przypadku zwykłej białej soli kuchennej.

 

Kala namak w kuchni. Do czego służy czarna sól?

Czarna sól to jeden ze składników niezbędnych do przygotowania tradycyjnej indyjskiej mieszanki przypraw Chaat Masala. Pozostałymi są: chili, biała sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, nasiona granatu, kmin, kminek, kolendra, liście mięty, melon, tymianek, suszone mango.

 

Chaat Masala podkreśla orientalny aromat i smak smażonych dań, sałatek, sosów. Dodawana jest także do deserów i co ciekawe napojów, np. Jal-jeera (lub Jaljira, gdzie w języku hindi jal oznacza wodę, a jeera kminek. To bardzo popularny w Indiach napój, który przypomina po trosze lemoniadę z przyprawami).

 

Kala namak niezwykle lubiana jest przez wegan. Podkręca smak pikantnych gulaszy roślinnych, a jako że imituje smak jajek, pozwala także na przygotowanie mnóstwa jajecznych przysmaków, m.in.: tofucznicy, sałatki jarzynowej czy... majonezu.

 

  • wegańska jajecznica — tofucznica z dodatkiem czarnej soli

 

Z tofucznicą jak z tradycyjną jajecznicą. Jeśli nie przypadła Ci do gustu, to tylko dlatego, że została nieumiejętnie przygotowana, a przecież jedzenie poza tym, że zdrowe, powinno być smaczne! Z tego względu kolejną tofucznicę wzbogać — o cebulkę, natkę pietruszki, pomidory i aromatyczne dodatki. W tym czarną sól, która nada potrawie jajeczny posmak. Mniam!

 

  • wegańska sałatka jarzynowa z dodatkiem czarnej soli

 

Czarna sól to jedyna opcja, by przygotować rasową sałatkę jarzynową, ale bez jajek. Spróbuj!

 

  • wegański majonez —sojonez z dodatkiem czarnej soli

 

Sojonez to klasyczny przepis na majonez w wersji wege – na mleku sojowym. Smakuje jak tradycyjny, pozostawiając na języku lekko jajeczny posmak dzięki dodatkowi czarnej soli. Jeśli lubisz pikantne jedzenie, wzbogać swój sojonez o świeżo mielony pieprz i ze dwie łyżki stołowe ostrej musztardy. Podobno tak przyrządzony sojonez smakuje o niebo lepiej od tradycyjnego majonezu!

 

Kala namak w sklepach. Gdzie kupić czarną sól?

Czarna sól nie jest produktem, który pojawia się na półkach we wszystkich super- i hipermarketach. Bez najmniejszych problemów znajdziesz kala namak jajeczna w sklepach internetowych; w Krukam dostępna jest nawet w dwóch wersjach: czarna sól granulowana,  drobnoziarnista.

Czarna sól to specyficzna przyprawa — pod względem składu chemicznego podobna do białej, ale smakowo zupełnie odmienna. Fantastycznie podbija smak potraw orientalnych. Co więcej, ze względu na charakterystyczny jajeczny smak kala namak świetnie sprawdza się wegańskiej. Czy znajcie miejsce i w Twojej?

Zaufane Opinie IdoSell
4.85 / 5.00 19852 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-03-27
Sprawna i profesjonalna obsluga
2024-03-26
Zamawiam już kolejny raz jestem bardzo zadowolona produkty pyszne i zdrowe
pixel