Jakie są rodzaje ryżu?

2019-01-25
Jakie są rodzaje ryżu?Ryż jest jednym z bardzo popularnych elementów kuchni Polskiej. Stosowany w wielu tradycyjnych daniach często ma zaszczyt gościć na naszych stołach. Występuje on jako: ryż z kurczakiem, ryż na słodko czy tradycyjne gołąbki. W wielu z nich występuje on w tradycyjnej, białej postaci lecz nie zawsze. Rynek tego produktu ostatnio bardzo ewoluował przez co można spotkać bardzo dużo, różnego rodzaju odmian:

Ryż arborio – Odmiana ryżu świetnie nadająca się na risotto. Charakteryzuje się on owalnymi i lekko przeźroczystymi ziarnami. Podczas gotowania odmiana ta wydziela więcej skrobi przez co po ugotowaniu zostaje on bardziej kleisty, wilgotny i jednocześnie al dente w środku.

Ryż basmati – Ryż charakteryzujący się długim i smukłym ziarnem, jednocześnie jest bardzo delikatny i puszysty. Jest to bardzo szlachetna odmiana o oryginalnym lekko orzechowym smaku. Idealnie nadaje się do sałatek lub do smażenia. Bardzo dobrze komponuje się też z rybami, mięsem lub innymi potrawami kuchni orientalnej. Dzięki swoistej twardości zachowuje sypkość jednocześnie nie sklejając się.

Ryż czarny – Jedna z najbardziej zdrowych odmian pełnoziarnistego ryżu. Posiada bardzo dużo aminokwasów, witamin, żelaza oraz błonnika. Swój czarny kolor zawdzięcza bardzo zdrowym antocyjanom, które wpływają korzystnie na poprawę układu krążenia, wzrok a także pamięć.

Ryż czerwony – Ryż nieco twardszy względem swojego białego odpowiednika. Jest źródłem antyoksydantów, witamin i błonnika. Dawniej używany był jako lek gdyż wspomaga system odpornościowy oraz układ krążenia.

Ryż dziki – Charakteryzujący się ciemnym kolorem posiadający intensywnie zbożowy i orzechowy smak. Posiada bardzo duże ilości białka, błonnika, żelazo, cynk, magnez, fosfor i kwas foliowy.

Ryż jaśminowy – Niezwykle ceniony składnik kultury azjatyckiej stosowany często w tajskich potrawach. Charakteryzujący się długimi i kształtnymi ziarnami, zawierającymi duże ilości skrobi. Dzięki temu jest on bardziej kleisty, przez co świetnie nadaje się do deserów. Ryż ten bogaty jest w białka, wapń, fosfor oraz witaminy: B1,B6.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel