Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy?

2020-11-24
Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy?

Czy miód, który kupujesz, jest naturalny i zdrowy? Sprawdź - możesz to zrobić na kilka sposobów. Poznaj je wszystkie!

Miody sztuczne, tzw. syntetyki powinny być odpowiednio oznaczone, zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.). 

W sytuacji, kiedy miód etykiety nie posiada, możesz pytać o jego jakoś sprzedawcy. Jeśli jednak nie kupujesz u zaufanego pszczelarza czy w sprawdzonym sklepie ze zdrową żywnością, niestety musisz liczyć się z możliwością oszustwa. 

Jak to mówią:  Jeśli umiesz liczyć, licz na siebie! Naucz się więc jak rozróżnić prawdziwy miód - od sztucznego. 

 

Prawdziwy miód a sztuczny. 3 kluczowe różnice

 

Krystalizacja miodu

PRAWDZIWY MIÓD ZAWSZE KRYSTALIZUJE!

To naturalny proces, i mitem jest, że zachodzi wskutek dodania do miodu cukru.

Co więcej, przebiega w taki sam sposób - jednolicie na całej powierzchni słoja. To szalenie ważna informacja, ponieważ sztuczne miody również mogą krystalizować, i to w dosyć ciekawy sposób… Najpierw na dnie słoika pojawiają się drobne pałeczki, które z czasem zmieniają się w nieregularne kryształki cukru. 

Jednak nie tylko sam przebieg procesu krystalizacji definiuje prawdziwy miód. Poznasz go również po tym, jak wygląda – już skrystalizowany. Może stać się:

  • ziarnisty
  • pół twardy (w konsystencji przypominać kostkę masła wyjętą z lodówki),
  • twardy jak kamień (przy jego wyskrobywaniu ze słoika zdarza się wygiąć łyżeczkę).

 

 

Miód wlany do wody, układa się w stos

PRAWDZIWY MIÓD WLANY DO WODY, ZAWSZE UKŁADA SIĘ W STOSIK.

 

Warto obserwować, w jaki sposób zachowuje się miód, kiedy spływa z łyżeczki lub drewnianego nabieraka – do herbaty czy wody (pół szklanki letniej wody z miodem i cytryną pita na czczo poprawia perystaltykę jelit i wzmacnia odporność). Jeśli natychmiast rozlewa się na całą szerokość naczynka, to znaczy, że jest sztuczny.

 

 

Miód występuje w odcieniach żółci, złota i brązu. Wyjątkiem jest biały – kremowany.

NATURALNY KOLOR PRAWDZIWEGO MIODU TO ODCIEŃ: ZÓŁTEGO, ZŁOTA LUB BRĄZU.

Wyjątkiem jest naturalny miód kremowany, który powstaje przy pomocy tzw. kremownicy – urządzenia, dzięki któremu miód płynny mieszany jest aż do momentu krystalizacji i uzyskania zwartej, gładkiej konsystencji. W przypadku kremowania jasnych miodów efektem ubocznym jest zmiana ich barwy na niemalże lub zupełnie białą. 

Warto dodać, że miód kremowany pod względem właściwości zdrowotnych nie różni się niczym od niekremowanego. Jest tak samo wartościowy; nic się do niego nie dodaje, nic się mu nie zabiera.

Jakie kolory mają naturalne miody? 

  • rzepakowy: jasnożółty,
  • wrzosowy: rubinowo-brunatny, bursztynowy,
  • wielokwiatowy: lipowy – złocistożółty, herbacianym,
  • malinowy, akacjowy: słomkowy, słomkowożółty, jasnożółty,
  • koniczynowy, słonecznikowy, szałwiowy: jasnożółty, złocistożółty,
  • gryczany, spadziowy: jedne z najciemniejszych, zazwyczaj ciemnobrązowe.

 

Co wpływa na barwę miodu?

Po pierwsze: pochodzenie i właściwości rośliny, z jakiej powstał:

  • zawartość pyłków, 
  • gatunek i odmiana, 
  • lokalizacja geograficzna.

Innymi słowy:  zawartość flawanoidów (przeciwulteniaczy), minerałów i aminokwasów. Im więcej naturalnych składników, tym miód jest ciemniejszy. 

Po drugie: krystalizacja. 

Może przyczynić się do zmiany koloru miodu – z jaśniejszej na ciemniejszą i odwrotnie.

  • ciemnieje miód: wrzosowy, akacjowy, gryczany czy spadziowy,
  • jaśniejszy staję się miód: malinowy, mniszkowy. 

Po trzecie: warunki przechowywania

Miód należy trzymać go szczelnie zamknięty, w suchym i zacienionym miejscu, gdzie temperatura wynosi od co najmniej 0 do maksymalnie 8 stopni Celsjusza. 

Jeśli jest zbyt ciepło, szybko skrystalizuje się; miód rzepakowy krzepnie już w niespełna 2 miesiące (standardowy czas to 2-3 miesiące). 

Wbrew pozorom nawet wprawny pszczelarz nie zawsze na pierwszy rzut oka rozpozna naturalny miód. Na szczęście jest co najmniej kilka skutecznych (a przy tym łatwych do samodzielnego wykonania) sposobów na to, by przekonać się o jego prawdziwości. Wykorzystaj je wszystkie, testując miody, które znajdziesz w KruKam - i upewnij się, że są warte zarówno Twojej uwagi oraz swojej ceny.

Sezon jesienno-zimowy to idealna pora na zakup naturalnie zdrowego i pysznego miodu!

Co powiesz na… nektarowy? Przeczytaj koniecznie: MIÓD NEKTAROWY. CO TO JEST?

Zaufane Opinie IdoSell
4.85 / 5.00 9191 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2020-06-19
Szybko i bez problemów
2020-06-19
super te pasty orzechowe :)
Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści, dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb oraz personalizacji wyświetlanych reklam w ramach zewnętrznych sieci remarketingowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.
Zamknij
pixel