Jak jeść słodycze i nie tyć? Pyszne pomysły na zdrowe słodkości

2020-04-21
Jak jeść słodycze i nie tyć? Pyszne pomysły na zdrowe słodkości

Marzysz o bezkarnym sięganiu po wszystko, co słodkie. Deserach i ciastach, od których nie przybędzie dodatkowych kilogramów. Batonach bez dodatku cukru, a nie wytrawnych. A one przecież istnieją i mogą już dzisiaj pojawić się w Twojej kuchni. Zobacz, co jeść zamiast słodyczy kupowanych w sklepie?

 

5 (i jeden ukryty) sprawdzonych przepisów na fit słodycze home made

Propozycja nr 1: czekoladowy budyń jaglany (dla 2 osób)

Najlepiej smakuje z letnimi owocami (świeżymi lub rozmrożonymi): malinami, truskawkami…

To świetna opcja na śniadanie, lunch, podwieczorek czy kolację i to nie tylko dla dzieci. Czekoladowy budyń jaglany zawróci w głowie niejednemu dorosłemu! Zrób więc od razu dwie porcje – dla siebie i Ukochanej osoby.

 

Potrzebujesz:

  • 3 łyżki kakao,
  • 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej,
  • 2 i 1/2 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego),
  • 2 łyżki syropu klonowego lub ksylitolu (cukru brzozowego).
  • opcjonalnie: 20g gorzkiej czekolady.

 

Jak zrobić czekoladowy budyń jaglany?

  1. Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod strumieniem ciepłej wody.
  1. Przełóż do rondelka, wlej mleko, przykryj i zagotuj.
  1. Zmniejsz ogień, gotuj pod przykryciem - ok. 15 minut aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka.
  1. Dodaj kakao oraz syrop klonowy lub ksylitol (oraz opcjonalnie czekoladę).
  1. Wszystko wymieszaj dokładnie do momentu, kiedy kakao się rozpuści.
  1. Całość zmiksuj lub zblenduj przez ok. 2 minuty aż budyń uzyska właściwą konsystencję: będzie gładki, aksamitny. W razie, gdyby po tym czasie nadal miał dużo grudek, dolej mleka.

 

Propozycja nr 2: kulki mocy

W małych kulkach drzemie ogromna moc! Nie dość, że są banalnie łatwe w przygotowaniu,  to na dodatek możesz zabrać je ze sobą w charakterze przekąski wszędzie tam, gdzie będziesz potrzebował dużych pokładów energii do działania. Do pracy, na uczelnię czy na weekend w górach!

 

Potrzebujesz:

  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 szklankę górskich płatków owsianych,
  • 2 szklanki ulubionych orzechów i nasion. Świetny mix tworzą:

 

  • orzechy laskowe, nerkowca, migdały,
  • ziarenka słonecznika,
  • nasiona chia.

 

 

  • opcjonalnie: łyżka oleju kokosowego,
  • opcjonalnie: ½ łyżeczki miąższu z laski wanilii.

 

Jak zrobić kulki mocy?

  1. Zblenduj lub zmiel (np. w młynku do kawy) bardzo drobno mieszankę orzechów.

 

  1. Przesyp do miski razem z solą, przyprawami i opcjonalnie wanilią.

 

  1. Zmiel płatki owsiane i przesyp je do osobnej miski.

 

  1. Zmiksuj namoczone wcześniej daktyle (wodę odlej do szklanki) aż powstanie z nich gładka masa.

 

  1. Do mieszanki orzechowej dodaj masę daktylową. Wszystko porządnie wymieszaj. Najlepiej dłonią!

 

  1. Powoli dodawaj płatki owsiane i ugniataj masę do momentu, kiedy przestanie się kleić do dłoni.

 

WSKAZÓWKA: Masa na początku jest bardzo kleista, ale im dłużej ją wyrabiasz, tym lepiej odchodzi od dłoni. W sytuacji, kiedy wyrabiasz ją od dłuższego czasu, a mimo to nadal nie zmienia konsystencji, dodawaj do niej po odrobinie wody pozostałej z namaczania daktyli. Problemy z wyrabianiem masy wynikają najczęściej z suchości daktyli, co z kolei zależy od stopnia ich namoczenia.

  1. Z gotowej masy uformuj kulę i odstaw ją do lodówki na 15 minut, aż stężeje. W międzyczasie przygotuj dodatki do obtoczenia swoich pralinek.

 

  1. Po wyjęciu kuli ciasta, uformuj z niej pralinki (1 łyżka ciasta na 1 pralinkę). Zrobisz to najszybciej zwilżonymi dłońmi. Gotowe odkładaj na papier do pieczenia.

 

Twoje kulki mocy są gotowe! Warto jednak jeszcze chwilę poczekać z degustacją i wstawić je do lodówki. Po 10-15 minutach możesz je pałaszować do woli!

 

WSKAZÓWKA: Podany przez nas przepis to jeden z baaaardzo wielu.  Kulki mocy mają to do siebie, że możesz robić je praktycznie ze wszystkiego. Np. z kaszy jaglanej z dodatkiem wiórków kokosowych – wychodzi ulepszone Rafaello.

 

Już nigdy nie kupisz go w sklepie. Jeśli będziesz miał na nie ochotę, to po prostu je zrobisz. Tak, zdajemy sobie sprawę z tego, że nie możemy zostawić Cię bez przepisu J Znajdziesz go tutaj:

 

DESER NA DZIŚ: FIT-RAFAELLO

 

Propozycja nr 3: FIT Nutella

Podstawowym składnikiem są orzechy, co sprawia, że domowy mus czekoladowy to idealna propozycja pasty kanapkowej – na śniadanie na lepszy początek dnia!

 

Potrzebujesz:

  • 4 łyżki kakao,
  • 2 szklanki orzechów laskowych,
  • 10 łyżek syropu klonowego lub prawdziwego płynnego miodu.

 

Jak zrobić domową, zdrową nutellę?

 Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i blenduj tak długo aż całość uzyska pożądaną konsystencję, tj. aksaminie gładkiego musu.

 

WSKAZÓWKA: Jeśli obawiasz się, że Twój blender nie podoła orzechom, możesz je zmielić, używając młynka do kawy.

 

Propozycja nr 4: czekoladowy milk shake na bazie pasty sezamowej (tahini)

Pasta sezamowa – tahini – to nie tylko dodatek do zdrowych koktajli, ale bardzo zdrowa pasta kanapkowa. Sezam bogaty jest w:

  • fitozwiązki

Substancje aktywne biologicznie, które wytwarzane są przez rośliny. Wzmacniają układ odpornościowy, działają przeciwzapalnie, walcząc z bakteriami i wirusami chorobotwórczymi.

  • miedź, pierwiastek zapobiegający przedwczesnemu starzeniu się (także siwieniu),
  • witaminy z grupy B dbające o nienaganną kondycję włosów, cery i paznokci.

 

Potrzebujesz:

Na pastę sezamową (tahini) potrzebujesz:

  • 1 szklanki ziarenek sezamu (czarnego lub białego),
  • 1/5 szklanki oleju sezamowego lub dowolnego roślinnego.

Na czekoladowy milk shake potrzebujesz:

  • 1 szklankę kakao,
  • 1/2 dojrzałego awokado,
  • 3 suszone daktyle, figi lub morele,
  • Szczyptę startej pestki z awokado,
  • 1 szklankę ziarenek sezamu (czarnego lub białego),
  • 1 szklankę mleka roślinnego (dowolnego, oprócz sojowego),
  • 1/5 szklankę oleju sezamowego lub dowolnego roślinnego,
  • 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych owoców: malin, jeżyn, jagód, truskawek.

 

Jak zrobić milk shake czekoladowy z pastą sezamową (tahini)?

  1. Przygotuj pasę sezamową

 

Sezam wysyp na suchą patelnię.
 
Praż na małym ogniu, cały czas mieszając do momentu, aż ziarna zmienią kolor na złoty.
 
Uprażony sezam wrzuć do kielicha blendera. Urządzenie ustaw na małe obroty.
 
Blenduj prażony sezam, a w trakcie pomału dodawaj olej.
 
Miksuj dalej do momentu uzyskania gładkiej masy.

 

  1. Przygotuj milk shake

 

Wszystkie składniki potrzebne do koktajlu zblenduj lub zmiksuj, dodając łyżeczkę pasy sezamowej. Dzięki niej milk shake nabierze jednolitej, cudownie kremowej konsystencji.

Smacznego!

 

Propozycja nr 5: Zapiekane banany w cynamonie

Wiosną i latem możesz piec je na grillu. Jesienią i zimą zapiekać w piekarniku. Banany w połączeniu z kakao korzennymi przyprawami – cynamonem, goździkami – to prawdziwa bomba oksydacyjna. Zakochasz się w tej przekąsce!

 

Potrzebujesz:

  • 4 dojrzałe banany,
  • Garści świeżej mięty,
  • 1 łyżki płynnego miodu,
  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego,
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków,
  • Dużej szczypty startej pestki awokado
  • 80 g gorzkiej czekolady o zawartości co najmniej 70 g kakao
  • 200 g owoców świeżych lub mrożonych: malin, truskawek, borówek, jeżyn…

 

Jak zrobić banany zapiekane w cynamonie?

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
  1. W międzyczasie przygotuj koktajl owocowy: zmiksuj owoce z dodatkiem miodu i mięty.
  1. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż banany – w skórkach, przekrojone wzdłuż.
  1. Do środka włóż kostki czekolady.
  1. Posyp pistacjami, startą pestką z awokado oraz przyprawami: cynamonem, goździkami.
  1. Włóż banany do piekarnika na 10 minut.
  1. Wyciągnij banany z piekarnika, przełóż na talerze. Do środka każdej „bananowej łódeczki” wlej koktajl z owoców, miodu i mięty.

 

A co w sytuacji, kiedy nie masz czasu lub siły na to, by stać w kuchni?

Wtedy pyszne, dobre dla zdrowia łakocie możesz po prostu kupić. Pojedynczo lub w zestawie, by nie skończyły się za szybko i były pod ręką zawsze, kiedy najdzie Cię ochota na małe co nieco. Znajdziesz je w dziale Batony (daktylowe). To superzdrowa przekąska. Batoniki powstają wyłącznie z naturalnych składników:

  • kakao
  • orzechów,
  • naturalnych przypraw,
  • owoców liofilizowanych,
  • past z orzeszków (skład każdej z nich, niezależnie od rodzaju: 100% orzechów).

Na „Dzień dobry” oraz nieustający power w ciągu nawet najbardziej intensywnego dnia polecamy baton daktylowy z kokosem i kawą – jako zastępstwo dla kolejnej „małej czarnej”.

Fit łakocie to nie mit! Nawet kiedy jesteś na diecie albo po prostu na co dzień zdrowo się odżywiasz, nie musisz usilnie walczyć z ochotą na słodkie. A dopadnie Cię i to nie raz, nie dwa – jak każdego! Za każdym razem masz jednak wybór: po JAKIE słodycze sięgnąć? Teraz już wiesz. To, na co masz dzisiaj ochotę? Spróbujesz któryś z przepisów czy najpierw naszych batoników? Tak czy siak: będzie pysznie, a przy tym zdrowo - smacznego!

Document
IdoSell Shop - Prawdziwe Opinie Klientów
4.86 / 5.00 (441 opinii)
pixel
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij