JAKIE PŁATKI WYBRAĆ, BY CODZIENNIE ZJEŚĆ PYSZNE I ZDROWE ŚNIADANIE?

2018-08-14
JAKIE PŁATKI WYBRAĆ, BY CODZIENNIE ZJEŚĆ PYSZNE I ZDROWE ŚNIADANIE?Płatki śniadaniowe z dodatkiem mleka lub jogurtu to najprostsze i najszybsze w przygotowaniu, a przy pyszne oraz bardzo zdrowe śniadanie. Pod warunkiem, że są pełnowartościowe, czyli nieprzetworzone i uzyskane z pełnego ziarna.

Jak czytać skład, by odróżnić płatki naturalne od przemysłowo przetworzonych?

Zdecydowana większość płatków śniadaniowych dostępnych w sklepach to produkty, które uzyskano nie z pełnego ziarna, ale jego drobnych cząstek – grysu, mąki. Książkowym przykładem są popularne płatki kukurydziane, które uzyskiwane są z przetworzonej i uprażonej kaszki z dodatkiem cukru i soli, którym zawdzięczają chrupkość oraz smak. Innym – równie lubiane crunchy, które, pomimo że opatrzone etykietką „naturalne” zawierają tylko ok. 45% płatków owsianych, śladowe ilości słonecznika, siemienia lnianego, orzechów, kandyzowanych owoców. Przeważa mąka pszenna i dodatki w postaci substancji słodzących (np. syrop glukozowo-fruktozowy odpowiadający za silne zaburzenia metaboliczne), emuglatorów, konserwantów, aromatów oraz barwników, które zwiększają walory smakowe (np. proszek truskawkowy).
Zdecydowana większość płatków śniadaniowych dostępnych w sklepach to produkty, które uzyskano nie z pełnego ziarna, ale jego drobnych cząstek – grysu, mąki. Książkowym przykładem są popularne płatki kukurydziane, które uzyskiwane są z przetworzonej i uprażonej kaszki z dodatkiem cukru i soli, którym zawdzięczają chrupkość oraz smak. Innym – równie lubiane crunchy, które, pomimo że opatrzone etykietką „naturalne” zawierają tylko ok. 45% płatków owsianych, śladowe ilości słonecznika, siemienia lnianego, orzechów, kandyzowanych owoców. Przeważa mąka pszenna i dodatki w postaci substancji słodzących (np. syrop glukozowo-fruktozowy odpowiadający za silne zaburzenia metaboliczne), emuglatorów, konserwantów, aromatów oraz barwników, które zwiększają walory smakowe (np. proszek truskawkowy).

Co zawierają zdrowe płatki śniadaniowe?


W przeciwieństwie do gotowych naturalne płatki śniadaniowe wymagają samodzielnego ugotowania i nie zawierają sztucznych dodatków witamin, ponieważ same w sobie stanowią ich cenne źródło. Wytwarzane są bezpośrednio z ziaren pełnowartościowych zbóż – owsa, jęczmienia, żyta, kukurydzy czy ryżu –, które pozbawia się łusek, a następnie poddaje sprasowaniu. W ten sposób zachowują prozdrowotne składniki, przede wszystkim błonnik nierozpuszczalny poprawiający perystaltykę jelit.

Jakie płatki warto jadać na śniadanie?

  • gryczane — w porównaniu z innymi zawiera najwięcej lizyny (substancji, które korzystnie wpływa na pracę mózgu); polecane są szczególnie osobom uczącym się, pracującym umysłowo. Ponadto bogate są w: magnez, żelazo, wapń, siarkę, tryptofan (niezbędny kobietom w ciąży), rutyn oraz witaminy C i E, 
  • jaglane — piękny wygląd włosów i paznokci to ich zasługa! Bogate w witaminy E (hamujące procesy starzenia) oraz z grupy B (wzmacniające układ nerwowy), wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk oraz kwas krzemowy (sprzyjają zachowaniu promiennego wyglądu na dłużej niezależnie od panującej aury), a także lecytynę (reguluje poziom cholesterolu we krwi). W płatkach jaglanych może przeszkadzać wysoki indeks glikemiczny. Jeśli chcesz uniknąć dużego skoku cukru po ich zjedzeniu, nie rozgotowuj ich,
  • orkiszowe — zwiększają odporność organizmu w okresie zwiększonej zachorowalności. Co więcej, przyśpieszają regenerację komórek, więc po przebytym przeziębieniu i w czasie rekonwalescencji pomagają odzyskać dobrą kondycję. Zawierają łatwo przyswajalne węglowodany złożone, białko, żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, selen oraz witaminy z grupy B, PP, A i E. Dodatkowo są źródłem rodanidu, naturalnego antybiotyku wykazującego właściwości antybakteryjne, który występuje między innymi w mleku kobiecym,
  • ryżowe — przyjazne osobom stosującym restrykcyjną dietę, a także alergikom. To zasługa niewielkiej ilości tłuszczy oraz bogactwu wartościowych składników: żelaza, wapnia, witamin z grupy B,
  • żytnie — regulują przemianę materii, nic zatem dziwnego, że chętnie wybierane są przez osoby odchudzające się. Bogate w żelazo, magnez, potas, wapń i witaminy E oraz z grupy B. Dodatkowo zawierają zarówno fluor, jak i ligany – naturalne składniki o właściwościach antybakteryjnych i antyoksydacyjnych (hamującymi procesy starzenia).
  • owsiane — pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego, poprawiają koncentrację i pamięć, usuwają zmęczenie. Najbogatsze w błonnik rozpuszczalny oraz białko. Dostarcza także witamin z grupy B (B1, B6), magnez, żelazo, kwas pantotenowy, selen i nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają miażdżycy oraz jej konsekwencjom takimi, jak udar mózgu, czy zawał serca.

Nieprzetworzone, otrzymane z pełnego ziarna, nieopatrzone dopiskiem „błyskawiczne” – to skrótowy opis zdrowych płatków, które warto wprowadzić do codziennej diety. Możesz przygotować je na wodzie, z mlekiem lub ulubionym jogurtem i dodatkiem ulubionych owoców oraz nasionek. Brzmi jak przepyszne i super zdrowe śniadanie, prawda?
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel