Czym różni się skrobia kukurydziana od mąki kukurydzianej

2019-11-10
Czym różni się skrobia kukurydziana od mąki kukurydzianej

SPIS TREŚCI

  • Co to jest skrobia?
  • Co to jest skrobia kukurydziana?
  • 3 różnice między skrobią kukurydzianą a mąką kukurydzianą
  • Czy warto stosować skrobię kukurydzianą zamiast mąki kukurydzianej? 

Co to jest skrobia?

Skrobia to polisacharyd roślinny. Związek należący do grupy węglowodanów złożonych, zbudowany z cząsteczek glukozy. Skrobia u roślin pełni funkcję magazynu energii, natomiast u człowieka: 

  • redukuje poziom cukru i tzw. złego cholesterolu,
  • eliminuje bakterie wywołujące nowotwór jelita grubego,
  • zwiększa przyswajalność witamin, mikro- i makroelementów,
  • działa jak błonnik – zwiększa objętość treści pokarmowej, zapewnia uczucie sytości,

Co to jest skrobia kukurydziana?

Skrobia kukurydziana znana jest także jako mazeina. To produkt bezglutenowy w postaci białego proszku o neutralnym zapachu.

3 różnice między skrobią kukurydzianą a mąką kukurydzianą

  1. Sposób pozyskania

Skrobia kukurydziana uzyskiwana jest z białych pręcików kukurydzy. Mąka kukurydziana — z jej ziarenek, od których został odizolowany zarodek.

  1. właściwości

Ile kalorii i wartości odżywczych ma skrobia kukurydziana w 100 gramach?

  • Wartość energetyczna: 350 kcal, 
  • Białko: 6,4 g,
  • Tłuszcz: 3,0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,38 g,
  • Węglowodany: 70,5 g,
  • Błonnik pokarmowy: 7,5 g.

Ile kalorii i wartości odżywczych ma mąka kukurydziana w 100 gramach?

  • Wartość energetyczna: 351 kcal,
  • Białko: 0,2 g,
  • Tłuszcz: 0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g,
  • Węglowodany: 88,5 g,
  • Błonnik pokarmowy: 1,7 g.

Mąka kukurydziana dostarcza także składników obecnych wyłącznie w ziarnach kukurydzy: selenu i witamin z grupy B (B1, B2) oraz E.

  1. zastosowanie
Skrobia kukurydziana wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym jako substancja zagęszczająca do produkcji między innymi: słodyczy, sosów, dań gotowych (np. zup). Oznaczona jest jako skrobia kukurydziana modyfikowana - numerami od: E1420 do E1450. 

Skrobię kukurydzianą warto mieć pod ręką we własnej kuchni do gotowania oraz pieczenia. Świetnie zagęszcza zupy, gulaszu, zbyt rzadki sos, a także pudding, kisiel, krem. Niewielka ilość skrobi kukurydzianej zwiększa wilgotność wypieków bezglutenowych. Sprawdzi się więc do ciast, ciasteczek, placków, a nawet naleśników.

Przed dodaniem skrobi do gotowanego dania, rozpuść ją w zimnej wodzie. Nie obawiaj się, że wraz z gęstością potraw lub ciasta do wypieków zmieni się także ich aromat i smak. Skrobia kukurydziana to produkt bezzapachowy oraz bezsmakowy.

Czy warto stosować skrobię kukurydzianą zamiast mąki kukurydzianej? 

 

Oczywiście, choć warto wiedzieć, że pod względem właściwości zagęszczających mąka kukurydziana nie ustępuje skrobi. Z powodzeniem możesz używać jej do wypieku domowego chleba.

Skrobia kukurydziana, czy mąka kukurydziana? Oba produkty pozyskiwane są z kukurydzy. Charakteryzują się silnymi właściwościami zagęszczającymi i są pomocne w kuchni. Diabeł jednak tkwi w szczegółach, tutaj – w wartościach odżywczych. Sprawdź, co zawiera się w 100 skrobi kukurydzianej i mąki kukurydzianej? W ten sposób dowiesz się, który z produktów jest zdrowszy.

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel