Czym różni się skrobia kukurydziana od mąki kukurydzianej
SPIS TREŚCI
- Co to jest skrobia?
- Co to jest skrobia kukurydziana?
- 3 różnice między skrobią kukurydzianą a mąką kukurydzianą
- Czy warto stosować skrobię kukurydzianą zamiast mąki kukurydzianej?
Co to jest skrobia?
Skrobia to polisacharyd roślinny. Związek należący do grupy węglowodanów złożonych, zbudowany z cząsteczek glukozy. Skrobia u roślin pełni funkcję magazynu energii, ale chcąc analizować jej znaczenie dla roślin należy dodać, że jej właściwości są daleko wykraczające poza prosty magazyn energii. Jest ona niezbędna w procesach takich jak regulacja wzrostu roślin i dojrzewanie owoców. W procesie fotosyntezy skrobia pełni funkcję bufora, umożliwiając roślinom efektywne zarządzanie produkcją i wykorzystaniem glukozy. W ciągu dnia, kiedy światło jest obfite, rośliny aktywnie przeprowadzają fotosyntezę, produkując glukozę. Nadmiar glukozy jest przekształcany w skrobię i magazynowany w chloroplastach. W okresach, gdy rośliny nie mogą prowadzić fotosyntezy, skrobia jest rozkładana, dostarczając niezbędnych składników odżywczych. Jest to kluczowe dla przetrwania roślin w trudnych warunkach środowiskowych, takich jak brak światła czy niskie temperatury.
Jakie znaczenie dla człowieka ma obecność skrobi? Przede wszystkim:
- redukuje poziom cukru i tzw. złego cholesterolu,
- eliminuje bakterie wywołujące nowotwór jelita grubego,
- zwiększa przyswajalność witamin, mikro- i makroelementów,
- działa jak błonnik – zwiększa objętość treści pokarmowej, zapewnia uczucie sytości.
W diecie człowieka skrobia jest znana głównie jako źródło glukozy, ale jej rola jest znacznie szersza. Skrobia oporna, która nie jest trawiona w górnym odcinku przewodu pokarmowego, dociera do jelita grubego, gdzie przyczynia się do rozwoju korzystnej mikroflory jelitowej. Jest to istotne dla ogólnego stanu zdrowia jelit, a także może mieć wpływ na system odpornościowy. Ponadto, regularne spożywanie skrobi może przyczyniać się do poprawy metabolizmu i wspomagać kontrolę wagi, co jest istotne w profilaktyce otyłości i chorób metabolicznych.
Co to jest skrobia kukurydziana?
Skrobia kukurydziana znana jest także jako mazeina. To produkt bezglutenowy w postaci białego proszku o neutralnym zapachu. Skrobia kukurydziana ma wiele unikalnych właściwości, które sprawiają, że jest ona cenna w różnych zastosowaniach. Dzięki zachowaniu neutralnego zapachu jest idealna jako zagęstnik w przemyśle spożywczym, nie wpływając na smak gotowych produktów. Ma również wysoką zdolność do absorpcji wody, co sprawia, że jest skutecznym składnikiem w produktach takich jak pudry i kosmetyki. Ponadto, skrobia kukurydziana ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją odpowiednim wyborem dla osób z cukrzycą. Jest również bezglutenowa, co sprawia, że jest popularnym wyborem wśród osób z nietolerancją glutenu lub celiakią.
3 różnice między skrobią kukurydzianą a mąką kukurydzianą
- Sposób pozyskania
Skrobia kukurydziana uzyskiwana jest z białych pręcików kukurydzy. Mąka kukurydziana — z jej ziarenek, od których został odizolowany zarodek.
- właściwości
Ile kalorii i wartości odżywczych ma skrobia kukurydziana w 100 gramach?
- Wartość energetyczna: 350 kcal,
- Białko: 6,4 g,
- Tłuszcz: 3,0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,38 g,
- Węglowodany: 70,5 g,
- Błonnik pokarmowy: 7,5 g.
Ile kalorii i wartości odżywczych ma mąka kukurydziana w 100 gramach?
- Wartość energetyczna: 351 kcal,
- Białko: 0,2 g,
- Tłuszcz: 0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g,
- Węglowodany: 88,5 g,
- Błonnik pokarmowy: 1,7 g.
Mąka kukurydziana dostarcza także składników obecnych wyłącznie w ziarnach kukurydzy: selenu i witamin z grupy B (B1, B2) oraz E.
- zastosowanie
Skrobia kukurydziana jako zagęszczacz:
- doskonale sprawdzi się np. w sosie grzybowym - rozpuść 2 łyżki skrobi kukurydzianej w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie wlej do sosu, mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji,
- zagęści zupę pomidorową: do zmiksowanych na gładko pomidorów dodaj rozmieszaną w wodzie skrobię kukurydzianą, a zupa nabierze kremowej konsystencji,
- będzie doskonała do galaretek owocowych: do owoców możesz dodać rozpuszczoną w wodzie skrobię kukurydzianą, energicznie mieszając do zgęstnienia.
- skrobia kukurydziana w połączeniu z innymi mąkami bezglutenowymi (mąką ryżową lub migdałową) pozwoli uzyskać lepszą teksturę i smak wypieków,
- doskonale sprawdzi się jako składnik ciasteczek – połącz skrobię kukurydzianą z mąką migdałową, dodaj masło, cukier i jajka. W takiej wersji będę złote i chrupiące,
- sprawi, że naleśniki będą delikatne i puszyste – do skrobi kukurydzianej dodaj mąkę ryżową, a to połączenie zachwyci nawet najbardziej wymagających miłośników słodkich przekąsek :)
Czy warto stosować skrobię kukurydzianą zamiast mąki kukurydzianej?