Czym różni się skrobia kukurydziana od mąki kukurydzianej
2019-11-10

SPIS TREŚCI
- Co to jest skrobia?
- Co to jest skrobia kukurydziana?
- 3 różnice między skrobią kukurydzianą a mąką kukurydzianą
- Czy warto stosować skrobię kukurydzianą zamiast mąki kukurydzianej?
Co to jest skrobia?
Skrobia to polisacharyd roślinny. Związek należący do grupy węglowodanów złożonych, zbudowany z cząsteczek glukozy. Skrobia u roślin pełni funkcję magazynu energii, natomiast u człowieka:
- redukuje poziom cukru i tzw. złego cholesterolu,
- eliminuje bakterie wywołujące nowotwór jelita grubego,
- zwiększa przyswajalność witamin, mikro- i makroelementów,
- działa jak błonnik – zwiększa objętość treści pokarmowej, zapewnia uczucie sytości,
Co to jest skrobia kukurydziana?
Skrobia kukurydziana znana jest także jako mazeina. To produkt bezglutenowy w postaci białego proszku o neutralnym zapachu.
3 różnice między skrobią kukurydzianą a mąką kukurydzianą
- Sposób pozyskania
Skrobia kukurydziana uzyskiwana jest z białych pręcików kukurydzy. Mąka kukurydziana — z jej ziarenek, od których został odizolowany zarodek.
- właściwości
Ile kalorii i wartości odżywczych ma skrobia kukurydziana w 100 gramach?
- Wartość energetyczna: 350 kcal,
- Białko: 6,4 g,
- Tłuszcz: 3,0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,38 g,
- Węglowodany: 70,5 g,
- Błonnik pokarmowy: 7,5 g.
Ile kalorii i wartości odżywczych ma mąka kukurydziana w 100 gramach?
- Wartość energetyczna: 351 kcal,
- Białko: 0,2 g,
- Tłuszcz: 0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g,
- Węglowodany: 88,5 g,
- Błonnik pokarmowy: 1,7 g.
Mąka kukurydziana dostarcza także składników obecnych wyłącznie w ziarnach kukurydzy: selenu i witamin z grupy B (B1, B2) oraz E.
- zastosowanie
Skrobia kukurydziana wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym jako substancja zagęszczająca do produkcji między innymi: słodyczy, sosów, dań gotowych (np. zup). Oznaczona jest jako skrobia kukurydziana modyfikowana - numerami od: E1420 do E1450.
Skrobię kukurydzianą warto mieć pod ręką we własnej kuchni do gotowania oraz pieczenia. Świetnie zagęszcza zupy, gulaszu, zbyt rzadki sos, a także pudding, kisiel, krem. Niewielka ilość skrobi kukurydzianej zwiększa wilgotność wypieków bezglutenowych. Sprawdzi się więc do ciast, ciasteczek, placków, a nawet naleśników.
Przed dodaniem skrobi do gotowanego dania, rozpuść ją w zimnej wodzie. Nie obawiaj się, że wraz z gęstością potraw lub ciasta do wypieków zmieni się także ich aromat i smak. Skrobia kukurydziana to produkt bezzapachowy oraz bezsmakowy.
Czy warto stosować skrobię kukurydzianą zamiast mąki kukurydzianej?
Oczywiście, choć warto wiedzieć, że pod względem właściwości zagęszczających mąka kukurydziana nie ustępuje skrobi. Z powodzeniem możesz używać jej do wypieku domowego chleba.
Skrobia kukurydziana, czy mąka kukurydziana? Oba produkty pozyskiwane są z kukurydzy. Charakteryzują się silnymi właściwościami zagęszczającymi i są pomocne w kuchni. Diabeł jednak tkwi w szczegółach, tutaj – w wartościach odżywczych. Sprawdź, co zawiera się w 100 skrobi kukurydzianej i mąki kukurydzianej? W ten sposób dowiesz się, który z produktów jest zdrowszy.