Czy liofilizacja jest lepsza od suszenia? Cała prawda o liofilizatach

2021-03-10
Czy liofilizacja jest lepsza od suszenia? Cała prawda o liofilizatach

Jak usunąć wodę z owoców i warzyw bez poddawania ich suszeniu i narażania na utratę cennych składników odżywczych i witamin? Poprzez liofilizację!

Choć początki eksperymentów nad tym procesem konserwacji warzyw i owoców, obecnie nazywanym liofilizacją, datuje się nawet na XIII w. - kiedy to ludność zamieszkująca Andy przygotowywała suszone mrozem ziemniaki - nadal cieszy się on stosunkowo małą popularnością, ustępując choćby suszeniu. Czy słusznie? Przekonaj się sam!

Liofilizacja - na czym polega?

Liofilizacja, potocznie nazywana suszeniem mrozem, jest procesem suszenia przez zamrażanie, a następnie odsysanie wody. 

Pierwszym, a zarazem kluczowym etapem tego procesu, jest mrożenie. Wykonuje się je w temperaturze od -40 do -50 stopni Celsjusza, w specjalnych mrożących suszarkach. Ta faza trwa stosunkowo krótko - ma to zapobiegać powstawaniu dużych kryształów lodu. 

Kolejną czynnością jest suszenie sublimacyjne. Polega na połączeniu obniżania ciśnienia (dzięki warunkom próżniowym) i fali ciepła. Suszenie to może trwać nawet do 2 dni, jednak dzięki niemu z pokarmu można pozbyć się nawet 95% wody! Na skutek dobranych czynności wilgoć nie skrapla się, a kondensuje się w stanie lotnym (jako para). 

Ostatnim etapem jest ponowne suszenie, które odbywa się w temperaturze wyższej niż pierwotne (około 40-50 stopni Celsjusza). Ma ono na celu pozbycie się resztek zamrożonych cząsteczek wody - w rezultacie: w liofilizowanym produkcie pozostaje jedynie 1-2% oryginalnej wilgoci.

Liofilizacja czy suszenie

Zalety procesu liofilizacji

Zaletami produktów poddanych procesowi liofilizacji są:

  • utrata aż 95-98% wody,
  • zachowanie 90% pierwotnego kształtu, barw i aromatów,
  • zachowanie wszystkich wartości odżywczych, a także witamin,
  • likwidacja większości zanieczyszczeń mikrobiologicznych,
  • naturalna konserwacja bez użycia konserwantów (uniemożliwiająca rozwój bakterii, a zatem psucie się żywności),
  • przechowywanie poza zamrażalnikiem (w specjalnych, szczelnych opakowaniach),
  • długi okres przechowywania (nawet do 25-30 lat!),
  • lekkość (szczególnie istotna na przykład w trakcie planowania diety na ekstremalne podróże, przy uprawianiu niektórych dziedzin sportu, czy chociażby w przypadku ograniczania ciężaru wojskowych racji żywnościowych).

 

Jeśli zastanawiałeś się - liofilizacja: czy jest zdrowa? - z czystym sumieniem możemy stwierdzić, że TAK!

Różnice między liofilizacją a tradycyjnym suszeniem

Poza sposobem pozbywania się wody, między liofilizacją a suszeniem występują także inne różnice. Najważniejsze to:

  • liofilizacja usuwa aż 98% wody z żywności, podczas gdy suszenie usuwa 70-80%,
  • liofilizacja owoców i warzyw pozwala na przechowywanie ich 20-30 lat, natomiast w przypadku suszenia data ich trwałości waha się od 1 roku do 5 lat,
  • produkty liofilizowane posiadają dużo więcej witamin i wartości odżywczych, niż te suszone w tradycyjny sposób.

To bardzo istotne kwestie, które w starciu liofilizacja czy suszenie, zdecydowanie stawiają tą pierwszą na podium.

Jakie produkty poddaje się liofilizacji?

Suszeniu sublimacyjnemu można poddać wiele produktów, jednak najczęściej są to:

  • warzywa,
  • owoce,
  • mięso i ryby,
  • zioła,
  • grzyby,
  • kawa.

Liofilizowane mięso to świetna, energetyczna przekąska w trakcie długich wędrówek górskich czy uprawiania sportów ekstremalnych, natomiast suszone w ten sposób warzywa i grzyby stanowią idealną bazę do bulionów i sosów. 

Według nas, nie ma jednak nic lepszego od liofilizowanych owoców! Są szeroko wykorzystywane w słodkich przekąskach (np. batonach i czekoladach), stanowią wzbogacający smak dodatek do posiłków na bazie jogurtu naturalnego (np. truskawka liofilizowana w plastrach, czy malina liofilizowana cała), owsianek, a także musli (nasz prywatny faworyt to musli czekoladowe z liofilizowanym bananem w kostce - mmm, pycha!). Owoce liofilizowane marki KruKam nadają się do tego typu smakołyków wręcz idealnie!

 

Czy liofilizacja jest wartym uwagi procesem utrwalania żywności, lepszym nawet od tradycyjnego suszenia? Zdecydowanie tak! Produkty liofilizowane nie tracą żadnych wartości odżywczych, a także zachowują swój naturalny smak.

Przekonaj się o tym i spróbuj owoców i warzyw liofilizowanych od KruKam

Zaufane Opinie IdoSell
4.85 / 5.00 19856 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-03-28
polecam ten sklep, zakupy odbywają się bez przeszkód.
2024-03-27
otrzymałam przesyłkę bardzo szybko jestem zadowolona
pixel