Najzdrowsze suszone owoce. Część I
2019-09-11
Suszone owoce, podobnie jak suszone warzywa, to przebogate źródło dobrych kalorii – zdrowych cukrów – oraz prozdrowotnych, aktywnych składników odżywczych: błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
Posiłek z dodatkiem suszonych owoców jednocześnie syci na dłużej i zapobiega napadom wilczego głodu. Nie zawierają tłuszczów! Wspomagają dietę redukcyjną, ponieważ stanowią możliwie najlepszą alternatywę dla łakoci.
Po suszone owoce sięgają również osoby aktywnie fizycznie. W ten sposób dostarczają organizmowi z jednej strony porządnej dawki dobrych węglowodanów (dodających siły), z drugiej uzupełniają poziom glikogenu (przyśpieszającego regenerację organizmu). W praktyce są w stanie sprostać intensywnemu treningowi, a po jego zakończeniu w niedługim czasie stanąć na nogi.
Na czym polega suszenie owoców?
Najprościej tłumacząc, na poddaniu owoców pod długotrwałe działanie wysokiej temperatury, wskutek czego zmieniają nieco barwę, wygląd i smak. Co ważniejsze, zostają intensywne odwodnione. Suszone owoce zawierają ok. 70% wody – o 12% mniej w porównaniu do świeżych.
Suszenie to naturalny proces utrwalania żywności i przedłużania ich terminu przydatności do spożycia. Niemniej jednak może przebiegać dwojako – z i bez wykorzystania konserwantu E220, czyli dwutlenku siarki. Choć jego śladowa ilość nie powinna mieć wpływu na funkcjonowanie organizmu zdrowego człowieka, to astmatykom może wyrządzić krzywdę w postaci intensywnego bólu głowy, czy nudności. Suszone owoce bez konserwantów wyglądają mniej apetycznie, ale nie tracą na smaku i wartościach odżywczych.
Jakie suszone owoce są najzdrowsze?
- Suszona goja
Małe owoce – wielkie podkłady witamin: A, z grupy B - B1, B2, B6 -, C. Suszone owoce goji bogate są także w błonnik, luteinę (pochodną beta-karotenu) i minerały: żelazo, selen, cynk.
Suszona goja – właściwości:
- obniża ciśnienie tętnicze krwi,
- reguluje stężenie cukru we krwi,
- łagodzi dolegliwości układu oddechowego,
- wspomaga budowę nowych i regenerację starych komórek organizmu.
- wspiera syntezę, aktywację i metabolizm hormonów tarczycowych,
- minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego,
- usprawnia funkcjonowanie układu krążenia – bierze udział w tworzeniu komórek krwi,
- zwalcza wolne rodniki – chroni DNA przed uszkodzeniami, spowalnia starzenie się skóry.
- Suszona papaja
Zarówno w liściach, jak i owocach papai znajduje się bioaktywny enzym – papaina, a także białko proste – fibra. Co więcej, witaminy. Przede wszystkim C, której jest naprawdę MNÓSTWO. Pojedyncza papaja zaspokaja aż 224% dziennego zapotrzebowania organizmu. Ponadto A, z grupy B oraz K. Suszone owoce papai to także przeciwutleniacze, na czele z bioaktywnym likopenem.
Suszona papaja – właściwości:
- przeciwdziała cellulitowi,
- przyśpiesza proces krzepnięcia krwi,
- usprawnia pracę układu pokarmowego – przyśpiesza procesy trawienne,
- minimalizuje ryzyko wystąpienia, a także ogranicza rozwój chorób nowotworowych.
- łagodzi przebieg przeziębień i chorób sezonowych.
- przywraca równowagę organizmu po kuracji antybiotykowej,
- chroni oczy przed chorobami, np. zwyrodnieniem plamki żółtej – filtruje promienie UV,
- pomaga zregenerować wątrobę uszkodzoną wskutek żółtaczki, obłuszczenia organizmu.
- Suszone daktyle
Drzewo życia – daktylowiec, uprawiany jest od czasów prehistorycznych. Co ciekawe, według danych National Nutrient Database (USDA) zawartość prozdrowotnych składników w daktylach, przede wszystkim witamin, zależy od ich gatunku.
Suszone daktyle – Deglet Noor – zawiera sporo kwasu foliowego i niewielkie ilości witamin A (10 IU) oraz C (0,4 mg). Podczas gdy Medjool pierwszej ma w nadmiarze (aż 149 mg) podobnie jak witaminy z grupy B (B6), ale C – w ogóle. Ten gatunek charakteryzuje największe stężenie minerałów: wapnia, magnezu (odpowiednio: 64 mg / 100 g, 54 mg / 100 g).
Suszone daktyle – właściwości:
- przyspieszają perystaltykę jelit.
- zwiększają odporność organizmu,
- neutralizują objawy menopauzy, osteoporozy,
- łagodzą przebieg infekcji i chorób sezonowych.
- regulują ciśnienie tętnicze krwi – chronią przed nadciśnieniem,
- redukują ilość złego, a regulują poziom „dobrego” cholesterolu,
- zmniejszają i łagodzą zarazem dolegliwości związane z nadkwaśnością,
- minimalizują ryzyko wystąpienia i rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.
- Suszone śliwki
W porównaniu do świeżych owoców zawierają aż 5 razy więcej witaminy A (345 IU / 100 g) i 7 razy więcej błonnika (9,8 gramów). Inne witaminy, jakie są w nich obecne to B6, E, K. Sporo w nich również wartościowych minerałów: potasu, fosforu, magnezu, wapnia, cynku.
Ile kcal mają suszone śliwki kalifornijskie? W 100 gramach – blisko 300. Dla porównania – identyczna ilość śliwek świeżych to zaledwie ok. 50 kalorii.
Suszone śliwki – właściwości:
- reguluje ciśnienie tętnicze,
- usprawnia perystaltykę jelit,
- przyśpiesza przemianę materii,
- stabilizuje poziom cukru we krwi.
- zapewniają uczucie sytości na dłużej,
- minimalizują ryzyko osteoporozy – korzystnie wpływają na stan kośćca,
- minimalizują ryzyko chorób układu krążenia – hamują procesy miażdżycowe,
- redukują „zły” cholesterol we krwi (LDL), podnoszą poziom „dobrego” (HDL).
- Suszona żurawina
Krzewinka żurawiny to przede wszystkim bogactwo przeciwutleniaczy, głównie proantycjanidów, beta-karotenu, a także „witamin młodości” – A i E. Suszona żurawina zawiera również wiele witamin z grupy B oraz C oraz minerałów. W tym: magnezu, fosforu, jodu, potasu, sodu.
Suszona żurawina – właściwości:
- obniżają ciśnienie krwi,
- usprawnia funkcjonowanie układu krwionośnego,
- korzystnie wpływa na kondycję cery – hamuje procesy starzenia się skóry,
- zapobiega uszkodzeniom DNA – chroni organizm przed stresem oksydacyjnym.
- chroni układ moczowy przed infekcjami – zapobiega przyleganiu bakterii do nabłonka,
- podczas leczenia zapalenia układu moczowego – przyśpiesza powrót do zdrowia,
- zapobiega powstawaniu szczawianów wapnia tworzących tzw. kamienie nerkowe,
- wspomaga leczenie nowotworu żołądka – hamuje wzrost bakterii Helicobacter pylori.
Suszone owoce to zdrowe słodkości, które dostarczają organizmowi mnóstwo prozdrowotnych składników odżywczych. Dzięki nim zadbasz o dobrą formę organizmu i kondycję psychiczną. Nie od dziś wiadomo, że W zdrowym ciele, zdrowy duch! Jakie suszone owoce są Twoimi ulubionymi?
Pokaż więcej wpisów z
Wrzesień 2019