Czekolada z ziaren kakaowca - zrób to sam!
Ziarna kakaowca – ten „pokarm bogów” to bogactwo składników mineralnych. Z nich uzyskuje się surowe kakao.
Nie od dziś wiadomo, że ziarna kakaowca mają prozdrowotne właściwości. Jakie? Dlaczego warto po nie sięgać? Tego, a nawet i więcej dowiesz się z poniższego artykułu!
Jakie właściwości mają ziarna kakaowca?
Całą masę! Są niezwykle korzystne dla zdrowia. Zawierają mnóstwo antyoksydantów, które chronią Twój organizm przed wpływem wolnych rodników, wywołujących powstawanie groźnych chorób (nowotworów czy chorób układu krążenia). Mają więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino (2 razy więcej) i zielona herbata (aż 3 razy więcej).
Najważniejszym składnikiem odżywczym ziaren kakaowca jest jednak magnez, który:
- chroni serce i układ krwionośny,
- poprawia cyrkulację krwi,
- zwiększa wydajność umysłu i łagodzi skutki stresu,
- poprawia samopoczucie - działa antydepresyjnie.\
Flawonoidy obecne w ziarnach kakaowca mogą przyczyniać się do poprawy zdrowia serca poprzez obniżenie ciśnienia krwi, poprawę przepływu krwi do mózgu i serca oraz zwiększenie elastyczności naczyń krwionośnych. Badanie opublikowane w ,,The American Journal of Clinical Nutrition" wykazało, że regularne spożywanie kakao może obniżać ciśnienie krwi i zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych*.
Ponadto, kakao:
- zawiera żelazo, chrom, cynk i potas,
- zmniejsza apetyt i działa pozytywnie na trawienie,
- jest znanym afrodyzjakiem.
Jak jeść ziarna kakaowca
Ziarna kakaowca są gorzkie, dlatego mogą Ci na początku nie posmakować. Spróbuj dodawać je w formie proszku do koktajli, owsianki czy jogurtu albo dorzucić do granoli - zniwelujesz goryczkę, a jednocześnie podniesiesz walory smakowe i zdrowotne deserów. Prażone posłużą Ci również za superzdrową przekąskę. Możesz je dodać do ciast i ciasteczek, a nawet… mięsa (przykładowo steku)! Oto kilka kreatywnych i różnorodnych sposobów na włączenie ziaren kakaowych do różnych rodzajów posiłków i przekąsek:
- Energetyczne kulki z kakao - połącz w blenderze daktyle, orzechy, ziarna kakao i trochę masła orzechowego, aby stworzyć energetyczne kulki.
- Ciasto z kakao - użyj ziaren kakao lub kakao w proszku do przygotowania bogatego, czekoladowego ciasta lub brownie.
- Jogurt z nibami kakao - posyp naturalny jogurt grecki nibami kakao, dodaj świeże owoce i trochę miodu dla słodyczy.
Przepis na czekoladę z ziaren kakaowca
Czy wiesz, że od ziarna kakaowca do czekolady jest całkiem blisko? Wśród przepisów znajdziesz ten na domową tabliczkę zdrowych słodkości!
Czego potrzebujesz?
Składniki:
- 100 g ziaren kakaowca
- 30 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- 4 łyżki mleka
Surowe ziarna kakaowca upraż na patelni. Ostudzone obierz ze skorupek i praż ponownie, tylko chwilę w celu nabrania temperatury. Następnie zmiel ziarna kakaowca tak, aby uzyskały lepką masę (prawdopodobnie konieczne będzie kilkakrotne mielenie). Do ostatniego mielenia dodaj cukier.
Powstałą masę przełóż do miski, podgrzej i dodaj mleko, ciągle mieszając. Ciepłą masę przelej do foremek i odstaw, żeby zastygła.
Wskazówka: Do czekolady możesz dodać ulubione dodatki, np. bakalie.
Wskazówki od ekipy KruKam
- Ziarna kakao vs kakao w proszku: Pamiętaj, że ziarna kakao są bardziej intensywne w smaku i mają wyższą zawartość tłuszczu niż kakao w proszku. Dostosuj przepisy według potrzeb.
- Słodycz: Ziarna kakao są naturalnie gorzkie, więc możesz chcieć dodać trochę naturalnego słodzika, takiego jak miód, syrop klonowy lub stewia, w zależności od przepisu.
- Eksperymentuj: Nie bój się eksperymentować z dodawaniem kakao do różnych potraw, aby odkryć nowe kombinacje smakowe.
Włączanie ziaren kakaowych do diety to świetny sposób na dodanie głębi smaku oraz korzystania z ich licznych korzyści zdrowotnych. Eksperymentowanie z różnymi przepisami i metodami przygotowania może prowadzić do odkrycia nowych ulubionych potraw.
Podejmij wyzwanie KruKam i skosztuj własnoręcznie zrobionej niezwykle zdrowej i smacznej czekolady z ziaren kakaowca. To proste!
*Źródlo: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12589329/ [dostęp z dnia 17.12.2023]