Zdrowe pasty kanapkowe. na śniadanie, kolację i… imprezową przekąskę!
Najzdrowsze pasty z orzechów
- Pasta orzechowa z orzeszków ziemnych (arachidowych)
- neutralizuje wolne rodniki,
- poprawia perystaltykę jelit,
- zapobiega skurczom mięśni,
- reguluje poziom cukru we krwi,
- pozytywnie wpływa na koncentrację i dobre samopoczucie,
- reguluje poziom cholesterolu, przeciwdziałając chorobom układu krwionośnego.
Pasta orzechowa to produkt wysokobiałkowy ze względu na zawartość białka roślinnego. W jego skład wchodzą także witaminy (z grupy B), minerały (potas, magnez) i zdrowe - nienasycone – kwasy tłuszczowe oraz oleinowe. Obecność tych drugich przekłada się na sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego, dzięki redukcji poziomu „złego“ cholesterolu (LDL).
Zajadanie się pastą orzechową chroni przed jesienną chandrą! Dobre samopoczucie bez względu na aurę zapewniają witaminy z grupy B. Natomiast potas i magnez dodatkowo zwiększają wydajność mózgu – koncentrację, zapamiętywanie, a także produktywną pracę pod presją.
- Pasta migdałowa
- wspomagają pracę mózgu,
- zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera,
- usprawniają funkcjonowanie układu krążenia,
- niwelują dolegliwości ciążowe, m.in.: nudności, zgagę,
- zwiększają wydajność organizmu – pomagają w osiąganiu wysokich wyników sportowych.
Migdał nie bez powodu został uznany za króla orzechów. Przepełnione są nienasyconymi kwastami tłuszczowymi (NNKT), minerałami (potasem, magnezem, wapniem), antyoksydantami chroniącymi przed wolnymi rodnikami, a także witaminami: B2, niacyną (PP), E („witamina młodości“).
Co więcej, pasta z migdałów to produkt bogaty w błonnik, który korzystnie wpływa na tempo przemiany materii (przyśpiesza ją i pomaga zdrowo schudnąć).
- Pasta kokosowa
- wzmacnia odporność,
- reguluje ciśnienie krwi,
- usprawnia funkcjonowanie nerek,
- dba o prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową,
- Przyśpiesza przemianę materii, umożliwiając efektywne i bezpieczne odchudzanie.
Kokosowy miąższ to cenne źródło białka, błonnika pokarmowego, witamin (B9 – kwas foliowy) oraz minerałów: potasu, fosforu, magnezu. To świetna baza pod słodką pastę kanapkową dla cukrzyków. Pasta kokosowa charakterzüge się niskim indeksie glikemicznym (IG); reguluje poziom glukozy we krwi.
Dzięki niewielkiemu stężeniu cukru przy wysokiej zawartości błonnika pasta kokosowa przedłuża uczucie sytości. Co z kolei pozwala na wyeliminowanie z diety zbędnych, niezdrowych przekąsek. W efekcie przyśpieszasz metabolizm i (zdrowo) chudniesz!
- Pasta pistacjowa
- zwiększa odporność organizmu,
- dba o prawidłową perystaltykę jelit,
- zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych,
- minimalizuje ryzyko chorób oczu – zwyrodnienia plamki żółte, kurzej ślepoty,
- wpływa na kondycję skóry, zapobiega tworzeniu się przebarwień i zmarszczek,
- obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów – minimalizuje ryzyko chorób serca.
Pasta z pistacji to kolejny produkt wysokobiałkowy i bogaty w błonnik, minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, oraz potas, którego mają najwięcej ze wszystkich orzechów). W ich składzie znajdziesz również mnóstwo witamin – A, C z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9 – kwas foliowy), C – antyoksydanty oraz karotenoidy (tj. Luteinę, zeaksantynę).
Pomysły na śniadanie i przekąstki z pastami kanapkowymi
Poniżej znajdziesz kilka przepisów na proste oraz szybkie do zrobienia posiłki i przekąski z pastami kanapkowymi w roli głównej.
-
Tosty z owocami
Ich przygotowanie jest banalnie proste, a możesz podać je z ulubionymi owocami, powidłami czy dżemami.
- Podgrzej kromki ulubionego chleba na patelni. Aby tosty były zdrowsze wybierz chleb żytni.
- Posmaruj je wybraną pastą (np. orzechowa lub kokosowa).
- Dodaj świeże owoce lub dżem i gotowe!
- Ciasteczka owsiane
Coś dla wielbicieli słodkich przekąsek!
- Ubij pół szklanki dowolnejpasty kanapkowej z łyżką brązowego cukru.
- Wbij jajko i ubijaj do połączenia składników.
- Dodaj szklankę płatków owsianych i wymieszaj.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ułóż kulki z ciasta i lekko je spłaszcz.
- Piecz ok. 9 minut w piekarniku nagrzanym do 170°
- Jabłka z masłem orzechowym
Idealny pomysł na zdrową przekąskę lub śniadanie. Jabłko pokrój na plasterki i posmaruj masłem orzechowym. Możesz dodać płatki owsiane, migdały lub rodzynki i gotowe!
- Batoniki bez pieczenia
- Upraż 100g płatków owsianych na patelni (ok. 7 minut).
- Pokrusz 100g orzeszków ziemnych. Możesz użyć do tego blendera.
- W garnku podgrzej 150g masła orzechowego i 90g syropu klonowego.
- Wymieszaj wszystko razem.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż masę (grubość ok. 2 cm).
- Włóż do lodówki na 1 godzinę.
- Pokrój masę na małe batoniki.
- Rozpuść czekoladę i zanurzaj w niej batoniki lub polej po wierzchu.
Batoniki przechowuj w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Idealnie sprawdzą się na imprezę!
- Kokosowe kulki mocy
- 3 łyżki pasty kokosowej, 3 łyżki syropu klonowego i 9 łyżek wiórków kokosowych lekko zblenduj.
- Z powstałej masy formuj małe kulki i włóż do zamrażarki na kilka minut.
- W garnku rozpuść gorzką czekoladę z 3 łyżkami mleka roślinnego i wrzucaj tam po kolei każdą z kulek.
- Obtocz kuleczki we wiórkach kokosowych.
- Wstaw kulki do lodówki, by całość zastygła.
Jedną z najlepszych podstaw do superzdrowego i przepysznego śniadania są pasty kanapkowe. Orzechowa, migdałowa, kokosowa, a może z pistacji? Wybierz swoją ulubioną, a następnie przetestuj nasze przepisy. Ciekawe, który najbardziej przypadnie Ci do gustu?