Z pistacją na deser: Najlepsze desery z pastą pistacjową, które możesz zrobić w domu

2023-07-24
Z pistacją na deser: Najlepsze desery z pastą pistacjową, które możesz zrobić w domu

Pistacje to bardzo wartościowe orzechy, które zawierają wiele substancji odżywczych, takich jak kwas Omega 3,  kwas foliowy, a także wiele mikroelementów, które korzystnie wpływa na pracę organizmu. Ich oryginalny smak sprawia, że z chęcią sięgają po nie smakosze rozkoszujący się oryginalnymi połączeniami. Choć pistacje to doskonała przekąska, którą warto wybrać zamiast batonów to mogą też stanowić bazę do pysznych i pożywnych deserów, które z łatwością przygotujesz własnym domu.

 

Lody pistacjowe – prawdziwy smak lata

 

Najpopularniejszym deserem w lecie są lody, które podbijają serca miłośników oryginalnych smaków. Bardzo wiele osób decyduje się na własnoręczne wykonanie tego deseru, stawiając na naturalne składniki, które korzystnie wpłyną na pracę organizmu. Choć do najłatwiejszych lodów zaliczamy głównie sorbety owocowe, to nie można zapomnieć również o bardziej egzotycznych smakach. Koniecznie wypróbuj przepyszne lody pistacjowe z naszego przepisu!

 

Składniki:

 

Wykonanie:

  1. Śmietankę ubijamy na sztywno i w osobnym naczyniu ubijamy białko.
  2. Do ubitego białka wsypujemy wcześniej zmielony erytrytol i całość delikatnie mieszamy, aż do połączenia się składników.
  3. Do połączonego białka ze słodzikiem dodajemy pastę pistacjową i ponownie dokładnie mieszamy.
  4. Na samym końcu dodajemy ubitą śmietanę i po połączeniu się składników masę lodową umieszczamy w lodówce na około 30 min. Po tym czasie dokładnie mieszamy lody i odstawiamy na około 5 godzin. 
  5. Trzeba pamiętać o mieszaniu lodów co 30 minut, żeby masa lodowa była jednolita.

 

Tak przygotowane lody będą gotowe do spożycia jeszcze tego samego dnia.

 

Ciasto pistacjowe – zrób je we własnym domu!

 

Proste ciasto pistacjowe może być ratunkiem, gdy zaskoczą nas goście. Szybkie przygotowanie deseru pozwoli wyjść z opresji każdej pani domu dbającej o zdrowie własne i swoich gości.

 

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka zmielonego erytrytolu,
  • 200 g pasty pistacjowej,
  • ⅓ szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opcjonalnie łyżka kakao lub 2 łyżki posiekanych pistacji,
  • sok z wyciśniętej połówki cytryny.

 

Przygotowanie:

  1. Oddzielamy białka od żółtek i dodajemy szczyptę soli do białek, a następnie ubijamy sztywną pianę.
  2. Do ubitych białek dodajemy zmielony erytrytol, a następnie po jednym żółtku.
  3. Dodajemy olej, cały czas mieszając masę mikserem, a następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Po dodaniu mąki całość mieszamy ręcznie przy pomocy drewnianej łyżki. 
  5. Całość łączymy z sokiem z cytryny i masą pistacjową i przekładamy do keksówki. Ciasto pieczemy przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.

 

Tak przygotowane ciasto możemy polać polewą z gorzkiej czekolady lub podawać bez dodatków.

 

Tiramisu pistacjowe – prawdziwe niebo w gębie!

 

Idealnym ciastem na upały jest tiramisu pistacjowe, które z łatwością można zrobić we własnym domu, a potrzebować będziemy zaledwie kilku składników.

 

Składniki:

  • 200 g biszkoptów,
  • 100 g pasty z pistacji,
  • 100 ml ubitej śmietany,
  • 200 g serka mascarpone,
  • woda z sokiem z cytryny do naponczowania biszkoptów,
  • 50 g zmielonego erytrytolu.

 

Przygotowanie:

  1. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i masę pistacjową. Wszystko dokładnie mieszamy i łączymy ze słodzikiem.
  2. Biszkopty ponczujemy wodą z cytryną i układamy obok siebie, a następnie pokrywamy je przygotowaną masą pistacjową.
  3. Na wierzchu układamy drugą warstwę naponczowanych biszkoptów i przykrywamy je masą pistacjową.

 

Tak przygotowane tiramisu możemy posypać dla dekoracji kakao lub posiekanymi drobno pistacjami.

Zaufane Opinie IdoSell
4.85 / 5.00 21447 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-12-25
Szybko i sprawnie. Jestem bardzo zadowolona.
2024-12-21
Najlepsza pasta pistacjowa
pixel