Najzdrowsze algi to... spirulina czy chlorella?

2020-01-13
Najzdrowsze algi to... spirulina czy chlorella?

Algi, nazywane także glonami – butelkowozielona Chlorella i niebieskozielona Spirulina – należą do samożywnych wodnych roślin zarodkowych. To proste jednokomórkowe organizmy, ale co ciekawe, pod względem budowy komórkowej są podobne do struktury ludzkich tkanek.

Co sprawia, że wszystkie prozdrowotne substancje aktywne zawarte w mikroalgach absorbowane są przez nasze komórki; najpierw przez warstwę lipidową naskórka, a następnie —  właściwą.

Chlorella i Spirulina posiadają kilkukrotnie więcej substancji odżywczych w porównaniu do roślin żyjących na powierzchni. W tym między innymi:

  • prowitaminę A oraz witaminy: z grupy B, a także C i E,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe, nukleinowe (DNA, RNA),
  • wysokiej jakości białka - łatwiej i lepiej przyswajalnego niż pochodzenia zwierzęcego.

Jak je uzyskują? Czerpią czystą energię ze słońca i łączą ją ze składnikami pobieranymi z wody, w której żyją. Algi różnią się jednak od siebie i to nie tylko pod względem barwy, ale także kształtu i barwy komórek oraz zawartością głównych składników aktywnych.

Podobieństwa pomiędzy Chlorellą a Spiruliną

Zarówno Chlorella, jak i Spirulina zawiera imponującą ilość (blisko 70%) pełnowartościowego białka, a także błonnika. Są alkaliczne, co oznacza, że mają zdolność do neutralizowania kwasowej żywności oraz korzystnej zmiany poziomu pH —  w stronę zasadowego.

Reasumując, algi to podstawa diety oczyszczającej stosowanej w celu unormowania zaburzonego procesu przemiany materii poprawy aktywności układu odpornościowego. Warto włączyć je także do diety wegetariańskiej, jako naturalne źródło makro- i mikroelementów.

Chlorella i Spirulina stanowią bogate źródło jodu niezbędnego w produkcji hormonów tarczycy. Te z kolei odgrywają kluczową rolę w regulacji przemiany materii. Jednocześnie warunkują prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego.

Różnice pomiędzy Chlorellą a Spiruliną

 

Chlorella

Spirulina

Kształt komórek

kulisty

spiralny

Barwnik

Barwa

Chlorofil

butelkowozielona

fikocyjanina

niebieskozielona

Składniki aktywne

 

1.    Wapń,

2.    Żelazo,

3.    Błonnik,

4.    Luteina,

5.    Chlorofil,

6.    Współczynnik Wzrostu Chlorelli (CFG).

 

 

1.    Białko,

2.    Fikocyjanina,

3.    Beta-karoten,

4.    Kwas foliowy,

5.    Witaminy z grupy B,

6.    Współczynnik Wzrostu Spiruliny (SGF).

 

Co to jest Chlorella?

Chlorella to jednokomórkowa zielona mikroalga należąca do gatunku Zielenic. Ma kształt kulisty, od 2 do około 10 μm średnicy oraz charakterystyczną budowę komórkową. Włóknista powłoka zewnętrzna chlorelli nie jest trawiona przez organizm, w wewnętrznej natomiast zawarte są wszystkie aktywne składniki pokarmowe.

Chlorella skład i właściwości

100 gramów chlorelli to około: 5% błonnika, 10% minerałów i witamin, 20% tłuszczu, 20% dobrych węglowodanów, 45% białka.

Chlorella ma zdolność skutecznego wiązania zalegających w organizmie toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Na przykład złogów rtęci, które nawarstwiają się po każdej wizycie dentystycznej, czy wskutek diety, której podstawą są ryby i owoce morza.

Poza właściwościami detoksykacyjnymi Chlorella wykazuje także działanie:

  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwwirusowe,

Dla kogo przeznaczona jest Chlorella?

Tę algę warto włączyć do diety, jeśli borykasz się z problemami wątrobowymi czy jelitowymi. Łatwe w spożyciu tabletki chlorelli przyjmowane podczas lub po posiłku (na początku gram chlorelli na dzień przez ok. 2 tygodnie) wpłyną pozytywnie także na układ immunologiczny.

Co to jest Spirulina?

Spirulina to jednokomórkowa zielona mikroalga młodsza od chlorelli o – bagatela – blisko 1000 lat. Wywodzi się z gatunku Arthrospira należącego do rodziny alg Oscillatoriales.

Spirulina skład i właściwości

1 GRAM Spiruliny to pod kątem wartości odżywczych równowartość 1 KILOGRAMA świeżych warzyw! To najlepsze źródło kwasu gamma linoleinowego (GLA) – dobrego tłuszczu, który usprawnia między innymi pracę mózgu.

Spirulina zawiera potężną dawkę prozdrowotnych polisacharydów „immuliną”, które wzmacniają układ odpornościowy. Są od 100 do nawet 1000 razy bardziej aktywne niż preparaty stosowane w immunoterapii chorób nowotworowych.

Co więcej, stanowi bogate źródło łatwo przyswajalnego białka; zawiera go trzykrotnie więcej niż ryby. Co więcej, ono samo zbudowane jest z aż 18 rodzajów aminokwasów. Ponadto:

  • normalizuje poziom cukru we krwi,
  • wzmacnia kondycję włosów i paznokci,
  • obniża poziom złego cholesterolu – LDL – i trójglicerydów.


Dla kogo przeznaczona jest Spirulina?

Jako że jest łagodniejsza dla układu pokarmowego niż Chlorella, sprawdzi się w diecie osób o delikatnym żołądku. Warto uwzględnić ją w diecie, jeśli zależy Ci na podreperowaniu odporności, a także utrzymaniu zdrowych kosmków oraz wzmocnieniu płytki paznokci.

Najzdrowsze algi to... Chlorella czy Spirulina?

 

Chlorella w porównaniu do Spiruliny zawiera czterokrotnie więcej chlorofilu i znacznie więcej kwasów nukleinowych oraz żelaza. Uważa się, że jako środek odtruwający działa najlepiej, gdy stosowana jest na czczo. Możesz ją jednak przyjmować z posiłkiem lub lekami.

Chlorella najwięcej korzyści przynosi osobom, którym należy na oczyszczeniu organizmu z toksyn – mającym kłopoty jelitowe, u których proces trawienia pokarmu jest odczuwalnie zaburzony.

 

Spirulina w porównaniu do Chlorelli zawiera więcej białka, którego dużą część stanowi fenyloalanina. To organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów egzogennych, których organizm nie jest w stanie samodzielnie syntezować, więc muszą być dostarczane w pożywieniu.

Fenyloalanina odpowiedzialna jest między innymi za kontrolę apetytu. Spirulinę możesz zatem traktować jako wsparcie w walce z nadwagą – suplement diety, który jednocześnie dostarczy Co wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

W bezpiecznym odchudzaniu się pomoże Ci wygodna do codziennego przyjmowania Spirulina w tabletkach. Przyjmij ją 30 minut przed posiłkiem, a szybciej niż zazwyczaj będziesz czuł się najedzony. Pamiętaj, że przemyślana dieta to tylko cząstka sukcesu. Nie zapomnij o aktywności fizycznej dobranej w zależności od Twoich możliwości oraz efektów, jakie pragniesz uzyskać.

Spirulina najwięcej korzyści przynosi osobom, które pragną co nieco zrzucić na wadze, a także wszystkim, którym zależy na wzmocnieniu układu odpornościowego.

Co wybrać — Chlorellę czy Spirulinę? Obie algi obecne są w gronie superfoods, ale ich skład i działanie nieco się od siebie różnią. Masz więc dwa wyjścia. Pierwsze: wybrać jedną z alg, kierując się konkretnymi rezultatami, jakie chcesz uzyskać, włączając ją do codziennego jadłospisu. Drugie: spożywać obie po równo. Co wydaje się lepszym  rozwiązaniem, biorąc pod uwagę, że Chlorella i Spirulina działają najskuteczniej, kiedy mogą się uzupełniać.

 

Document
IdoSell Shop - Prawdziwe Opinie Klientów
4.86 / 5.00 (441 opinii)
pixel
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij