Guma ksantanowa w kuchni. Jak jej używać?
2019-12-09

Co to jest guma ksantanowa?
Guma ksantanowa (ksantan) to naturalna guma roślinna z grupy wielocukrów – polisacharydów wielocząsteczkowych. Zbudowana jest z cukrów takich jak glukoza, mannoza oraz z kwasów:  glukuronowego, octowego i pirogronowego.
Uzyskiwana jest w naturalnym procesie tzw. kontrolowaną aerobową fermentacją węglowodanów. Przeprowadzany jest z udziałem bakterii Xanthomonas campestris i cukru kukurydzianego. Gumę ksantanową można pozyskać także z pszenicy, soi, a nawet nabiału. Gotowa ma postać kremowego proszku.
Guma ksantanowa (spożywcza) – właściwości
Guma ksantanowa na etykiecie produktów spożywczych oznaczona jest symbolem E415. Poddana właściwej obróbce tworzy tzw. pseudoplastyczne roztwory charakteryzujące się wysoką odpornością na środowisko o odczynie kwaśnym, działanie enzymów, a także zmianę temperatur. 
Guma ksantanowa (spożywcza) – zastosowanie 
- Guma ksantanowa jako stabilizator
 
Umożliwia utrzymanie właściwej struktury produktu spożywczego.
- Guma ksantanowa jako emuglator
 
Umożliwia stworzenie i utrzymanie jednorodnej emulsji z mieszaniny dwóch lub większej ilości substancji. Na przykład oleju i wody, składników niezbędnych do produkcji zarówno margaryny, jak i serków topionych.
- Guma ksantanowa jako zagęszczacz
 
Ksantan pęcznieje w wodzie, dzięki czemu zapewnia kleistość i odpowiednią konsystencję produktów żywnościowych. Chroni żywność zarówno przy ogrzewaniu, jak i rozmrażaniu. Guma ksantanowa ponadto zapobiega zbrylaniu oraz wytrącaniu się tłuszczu. Nic dziwnego, że stanowi jeden ze składników: 
- słodyczy,
 - galaretek,
 - majonezu,
 - musztardy,
 - kisieli owocowych,
 - przypraw w gotowych sosach
 - polew do lodów, ciast i deserów,
 - żywności bezglutenowej (np. mąki),
 - przetworów owocowych (dżemów, marmolad).
 
Guma ksantanowa w kuchni. Jak jej używać?
Guma ksantanowa jako substancja zagęszczająca dostępny jest w sklepach ze zdrową żywnością. Możesz wykorzystywać ją codziennie, przygotowując posiłki dla siebie i rodziny. Szczególnie jeśli podstawą Waszego jadłospisu jest dieta bezglutenowa.
W zależności od właściwości chemicznych zagęszczanej substancji i gęstości, jaką chcesz uzyskać, stosuj ksantan w następujących ilościach: 
- poniżej 0,25 g/kg: napoje mleczne fermentowane – maślanka, kefir.
 - poniżej 2 g/kg: napoje mleczne niefermentowane – koktajl mleczny, shake, jogurt,
 - poniżej 3 g/kg: galaretka, kisiel,
 - poniżej 5 g/kg: sos pomidorowy, sos jogurtowy i majonezowy, deser twarożkowy,
 - poniżej 6 g/kg: sosy, kremy owocowe i warzywne, warzywa w zalewie, desery mleczne.
 - poniżej 10 g/kg: niskotłuszczowe serki topione, polewy owocowe, galaretki, dżemy,
 - poniżej 12,5 g/kg: niskotłuszczowe serki homogenizowane.
 - poniżej 20 g/kg: pasy warzywne,
 - poniżej 30 g/kg: sosy sałatkowe, majonez niskotłuszczowy.
 
Wskazówka: chcąc przygotować idealnie gładki sos, najpierw zmieszaj niewielką ilość ksantanu z olejem. Dopiero później połącz całość z mlekiem krowim lub roślinnym. W ten sposób uzyskasz sos o doskonałej konsystencji bez grudek i wykorzystania jajek, masła, czy śmietany.
Czy guma ksantanowa jest zdrowa?
- utrudnia wchłanianie cholesterolu,
 - pęcznieje w żołądku, zapewniając uczucie sytości,
 - pomaga zwalczyć nawyk podjadania niezdrowych łakoci między posiłkami.
 
Jako substancja zachowująca się w układzie pokarmowym jak błonnik spożywczy, guma ksantanowa pozytywnie oddziałuje przede wszystkim na procesy trawienne. Usprawnia perystaltykę jelit i to w takim stopniu, że nadaje się do spożycia jako środek przeczyszczający. 
Guma ksantanowa pomimo niespecjalnie przyjaznej nazwy to jeden z najlepszych naturalnych zagęszczaczy. Bogata w błonnik, niemalże pozbawiona tłuszczu podkreśla bogaty smak potraw. Co więcej, nadaje im przyjemną dla podniebienia, kremową konsystencję.
                        Pokaż więcej wpisów z
                        Grudzień 2019
