Frużelina czy dżem? Sprawdź, jak je rozróżnić i zrobić!

2023-06-29
Frużelina czy dżem? Sprawdź, jak je rozróżnić i zrobić!

Orzeźwiającym dodatkiem owocowym do tortów, gofrów i naleśników jest niskokaloryczna frużelina, którą pokochały osoby dbające o zdrowie i piękną sylwetkę. Wszystko to za sprawą niskiej kaloryczności i unikalnego smaku, który znajduje się w tym pysznym produkcie. Komponowanie posiłków ze zdrowymi i pełnowartościowymi produktami, to najlepszy sposób na utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Co to jest frużelina? – poznaj sekrety owocowych przetworów

Przetwory owocowe, które można wykorzystać do wzbogacenia zbilansowanych posiłków to marzenie niejednej osoby, która dba o zdrowie. Wysoko słodzone dżemy i powidła, choć smaczne i chętnie wybierane przez wiele osób, w dużej ilości mogą powodować wzrost glukozy we krwi. Szybki wzrost cukru, a później jego gwałtowny spadek prowadzi do pojawienia się zmęczenia i silnego uczucia głodu, a w konsekwencji do nadmiernego objadania się i wzrostu wagi. Aby tego uniknąć, warto wybierać produkty, które nie będą powodowały wzrostu glukozy we krwi, takie jak frużelina, która jest połączeniem pysznych i zdrowych owoców i galaretki, a także naturalnego słodzika w postaci erytrytolu.

Czym różni się frużelina od dżemu?

Dżemy to produkty, które powstają na bazie cukru i owoców, które poddawane są obróbce termicznej. Proces gotowania skupia się na odparowaniu wody z dżemu, dzięki czemu produkt jest bardziej jednolity. Choć frużelina ma podobną konsystencję, to jednak diametralnie różni się od dżemu ze względu na skład. Przede wszystkim do jej zrobienia potrzebne są owoce, a także słodzik taki jak erytrytol, który sam w sobie nie wnosi do produktu żadnych kalorii. Oznacza to, że frużelina, choć słodka i smaczna jest o wiele mniej kaloryczna niż klasyczne dżemy i powidła, dlatego bez przeszkód można ją uwzględniać w komponowanych przez siebie zdrowych i smacznych posiłkach. A wybór smaków jest ogromny i składa się na niego:

 

  • frużelina malinowa,
  • frużelina wiśniowa,
  • frużelina brzoskwiniowa,
  • frużelina jagodowa,
  • frużelina z mango i marakui.

 

Frużelina do tortu to świetny sposób na urozmaicenie wypieków tworzonych z okazji urodzin najmłodszych i nie tylko. Ta owocowa przekąska będzie też doskonałym dodatkiem do lodów, a także innych pysznych deserów.

Jak się robi frużelinę z owoców? – smak lata w Twoim domu!

Wykonanie frużeliny jest bardzo proste, jednak wymaga sporo czasu i uwagi, ponieważ odparowywanie owoców to dość długi i żmudny proces. Choć do wykonania tego produktu nie potrzeba wielu składników, bo wystarczą owoce, substancja słodząca taka jak erytrytol i produkt żelujący, którym może być mąka ziemniaczana. Te proste składniki to świetny sposób na zrobienie frużeliny we własnym domu, jednak równie korzystnym rozwiązaniem jest zakup gotowych pełnowartościowych przetworów z owoców o niskiej kaloryczności.

 

Ciekawe i urozmaicone posiłki powinny się znaleźć w menu każdego z nas. Frużelina owocowa to najlepszy sposób, na włączenie zdrowych i pysznych owoców do codziennych posiłków, które można komponować o każdej porze roku.

Zaufane Opinie IdoSell
4.85 / 5.00 19999 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-04-13
Wszystko OK
2024-04-11
Pasta z migdałów - sztos
pixel