Czym są kulki tapioki i jak je przygotować?

2023-09-04
Czym są kulki tapioki i jak je przygotować?

Tapioka to nadal mało znany produkt w Polsce. Na szczęście zdobywa coraz większą popularność. Pochodzi z Ameryki Południowej, a na jej bazie można przyrządzić pyszne i zdrowe desery. Dowiedz się, czym jest tapioka, jak ją przygotować oraz w jaki sposób wykorzystać w kuchni. 


Co to jest tapioka?

 

Tapioka to produkt wytwarzany z manioku – egzotycznej rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej i Środkowej. Uprawia się go głównie w Peru, Boliwii oraz Brazylii, ale można go również spotkać w Nigerii, Tajlandii czy Wietnamie. Mówiąc w skrócie, maniok to taki południowoamerykański ziemniak. 

 

Sama tapioka powstaje w procesie mielenia bulwy manioku i najczęściej przybiera formę mąki lub kuleczek przypominających kaszę. Idealnie nadaje się do zagęszczania musów, sosów, kisieli czy puddingów. Może także zastąpić makaron lub tradycyjną kaszę. Najczęściej jednak wykorzystuje się ją do robienia deserów. Ciekawostką jest, że tapioka to baza dla pochodzącej z Tajwanu, bubble tea.


Tapioka – właściwości

 

Oprócz szerokiego zastosowania w kuchni, tapioka posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest przede wszystkim lekkostrawna i wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Zalecana jest osobom, które zmagają się ze zgagą, wzdęciami, wrzodami żołądka lub problemami jelitowymi. 

 

Tapioka jest również bogata w kwasy jednonienasycone, nasycone, witaminy i liczne minerały. To bogate źródło witaminy B6 oraz A, a także wapnia, żelaza, magnezu, potasu, sodu, fosforu i cynku. 


Kulki tapioki – jak je przygotować?

 

Tapioka w formie mączki nie jest skomplikowana w użyciu. Ponieważ nie wymaga dodatkowej obróbki, można ją od razu użyć np. do zagęszczenia sosu czy zupy. 

Sprawa się nieco komplikuje w przypadku tapioki w granulkach. Nie jest to trudny proces, ale wymaga więcej czasu. 

 

Na początku warto zalać kulki tapioki wodą i moczyć je przez kilka godzin. Na pół szklanki tapioki wykorzystaj ok. 2 szklanki wody. Po odmoczeniu należy ugotować kulki w wodzie lub mleku. Najpierw trzeba zagotować płyn, a dopiero potem dodać tapiokę. Gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut. Pamiętaj, aby często mieszać zawartość garnka. Tapioka lubi przywierać do dna. Gdy masa zgęstnieje, a kulki zrobią się przezroczyste, oznacza to, że tapioka jest gotowa do użycia. 


Desery na bazie tapioki

 

Tapioki posiada neutralny smak, dzięki czemu świetnie uzupełnia desery. Kulki tapioki po ugotowaniu w mleku, wodzie lub mleczku kokosowym tworzą żelową masę, która doskonale sprawdza się jako kisiel, budyń, galaretka lub pudding z tapioki

 

Aby przygotować smaczny i zdrowy deser z tapioki wystarczy ugotować kulki z dodatkiem kardamonu lub cynamonu i zostawić do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować ulubione owoce, na przykład ugotowane mango z dodatkiem imbiru oraz syropu klonowego. Tak przyrządzony deser odstawić na kilka godzin do stężenia.

 

Tapioka to także świetny składnik wszelkim potraw mącznych, które podawane są jako deser, czyli naleśniki, musy, suflety czy racuchy. Nie dość, że tego typu potrawy fantastycznie smakują, są o wiele zdrowsze i bardziej lekkostrawne od ich tradycyjnych wersji. 

 

Z resztą sami się przekonajcie! Eksperymentujcie w kuchni i odkrywajcie niesamowite właściwości tapioki! 

Zaufane Opinie IdoSell
4.85 / 5.00 20092 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-05-02
Świetne produkty ❤️♥️❤️♥️ uwielbiam zakupy
2024-05-01
Sprawnie i ekspresowo
pixel