Tahini to po prostu nazwa pasty sezamowej, którą uzyskuje się poprzez zmielenie ziaren sezamu z dodatkiem oleju lub oliwy.
Mogłoby się wydawać, że każda sól kuchenna jest identyczna. W końcu z chemicznego punktu widzenia jest to głównie ta sama substancja – chlorek sodu (NaCl). W rzeczywistości okazuje się jednak, że rodzajów soli spożywczej jest znacznie więcej.
Nietolerancje pokarmowe mogą skutecznie utrudnić życie. Niestety objawy z nimi związane sprawiają, że jedzenie standardowych potraw może być wręcz niemożliwe, a wszystko przez to, że ludzki organizm to skomplikowana jednostka, która ma indywidualne potrzeby i preferencje.
Pistacje to bardzo wartościowe orzechy, które zawierają wiele substancji odżywczych, takich jak kwas Omega 3, kwas foliowy, a także wiele mikroelementów, które korzystnie wpływa na pracę organizmu.
Hibiskus to przepiękna, a jednocześnie lecznicza roślina. Najczęściej spożywa się go w formie pysznej herbatki. Co warto wiedzieć o hibiskusie?
Estragon to dość mało znana roślina, którą można wykorzystywać na wiele sposobów. Posiada ona wiele właściwości leczniczych, a w dodatku jest niezwykle aromatyczna.
Orzeźwiającym dodatkiem owocowym do tortów, gofrów i naleśników jest niskokaloryczna frużelina, którą pokochały osoby dbające o zdrowie i piękną sylwetkę. Wszystko to za sprawą niskiej kaloryczności i unikalnego smaku.
Rozpoczął się sezon letni, a wraz z nim duże zapotrzebowanie na orzeźwiające napoje. Nie każdy lubi zwykłą wodę, dlatego też bardzo często sięgamy po słodkie lemoniady, izotoniki i wody smakowe.
W sieci można znaleźć wiele sprzecznych informacji na temat suszonych owoców. Jedni mówią, że suszone owoce są kaloryczne i pełne cukru. Inni polecają je jako ważny element diety odchudzającej. Kto ma rację?
Naturalna alternatywa dla filiżanki „małej czarnej” o poranku? Zielona kawa! Czy warto ją pić? Dowiedz się!