Masło klarowane w diecie bez laktozy – zdrowa alternatywa dla tradycyjnego masła

2023-07-27
Masło klarowane w diecie bez laktozy – zdrowa alternatywa dla tradycyjnego masła

Nietolerancje pokarmowe mogą skutecznie utrudnić życie. Niestety objawy z nimi związane sprawiają, że jedzenie standardowych potraw może być wręcz niemożliwe, a wszystko przez to, że ludzki organizm to skomplikowana jednostka, która ma indywidualne potrzeby i preferencje. Choć ogromna większość ludzkiej populacji może z powodzeniem spożywać produkty odzwierzęce zawierające laktozę - w tym mleko czy masło, to jest też spora grupa osób, którym te produkty szkodzą.

 

Nietolerancja laktozy – jakie mogą być jej objawy?

 

Spożywanie produktów odzwierzęcych, takich jak mleko, kefir, masło czy ser związane jest z wielowiekową tradycją i jadłospisem, który jest nam wpajany od najmłodszych lat. Nic więc dziwnego, że większość osób chętnie sięga po tego typu produkty i stanowią one podstawę diety. Nie wszyscy jednak mogą korzystać z takich produktów, a powodem tego jest laktoza. Laktoza to cukier mleczny, do którego trawienia potrzebny laktaza powstająca w jelicie cienkim. Nietolerancja laktozy pojawia się u osób, które nie produkują laktazy, albo ich organizm produkuje ją w niewystarczającej ilości, co prowadzi do pojawiania się różnych dolegliwości, do których zaliczyć można:

 

  • kolki,
  • wzdęcia,
  • biegunka,
  • bóle brzucha,
  • ciągła pełność w jamie brzusznej.

 

To tylko nieliczne objawy, które mogą pojawiać się u osób cierpiących na nietolerancję laktozy.

 

Masło klarowane bez laktozy – zdrowy zamiennik dla zwykłego masła

 

Niestety nietolerancja laktozy nie jest chorobą, którą można leczyć przy pomocy terapii czy leków. Jedynym sposobem na przeciwdziałanie jest metoda eliminacyjna. Jej celem jest zupełne wyeliminowanie z diety lub zmienienie produktów zawierających laktozę na takie, które są od niej wolne. Masło klarowane bez laktozy to wspaniały zamiennik klasycznego masła, które może powodować nieprzyjemne dolegliwości. Jego zaletą jest brak białek zwierzęcych i laktozy, które są eliminowane podczas procesu klarowania. Oprócz tego masło klarowane podczas tego procesu uzyskuje charakterystyczny smak. Masło klarowane to idealna opcja dla osób, które nie mogą sobie pozwolić na spożywanie zwykłego masła.

Masło klarowane ghee nie tylko dla osób z nietolerancją pokarmową!

 

Masło klarowane ghee to pełnia smaku i satysfakcji nie tylko dla osób, które zmagają się z nietolerancją laktozy. Coraz chętniej po produkty wysokiej jakości sięgają również osoby zdrowe, którym zależy na wprowadzeniu do diety wysokiej jakości produktów, które będą korzystnie wpływać na pracę organizmu. Ogromną zaletą masła klarowanego jest również wyższy punkt dymienia, dzięki czemu masło klarowane można wykorzystać do smażenia w wysokich temperaturach, ponieważ wytrącone wcześniej białko nie będzie podlegać spalaniu, dzięki czemu nie wytworzą się szkodliwe substancje, które negatywnie wpływają na pracę organizmu. Dodatkowo masło klarowane ma o wiele wyższą trwałość, niż zwykłe masło, co jest dodatkowym plusem stosowania wdrożenia do diety masła klarowanego.

Zaufane Opinie IdoSell
4.85 / 5.00 20214 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-05-15
Super produkty z super składem!
2024-05-13
Polecam!
pixel