Bakalie, orzechy

( ilość produktów: 17 )

Bakalie stosowane są głównie w cukiernictwie jako dodatek do niektórych rodzajów ciast np. keksów, mazurków czy pierników. Bakalie występują w całości, płatkach lub pokruszone na duże kawałki. Do bakalii zalicza się migdały, orzechy głównie włoskie i laskowe, rodzynki kalifornijskie, sułtańskie, królewskie, suszone figi, suszone morele, suszone daktyle, suszone śliwki i kandyzowaną skórkę pomarańczową czy cytrynową. Bakalie są zdrowe i pożywne, ale niestety kaloryczne. W przypadku orzechów nie jest stanowi to problemu ponieważ zawierają one dużą ilość tłuszczów, głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych. W orzechach jest ponadto bardzo dużo magnezu, wapnia, fosforu, potasu, żelaza, steroli roślinnych, fitoestrogenów oraz witamin A, C i E. Orzechy pomagają obniżyć poziom cukru we krwi, łagodzą stany depresyjne oraz pobudzają pracę mózgu. Szczególnie polecane są dzieciom w wieku szkolnym oraz studentom. Bakalie nie lubią wilgoci, dlatego trzeba je przechowywać w szczelnych pojemnikach. Bakalie można wykorzystywać w daniach wytrawnych takich jak sałatki warzywne, w daniach z makaronami, daniach mięsnych, jako panierka itp.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel