Owoce, warzywa liofilizowane

( ilość produktów: 17 )

Liofilizacja jest procesem suszenia poprzez zamrażanie, po czym następuje odsysanie wody. Owoce poddawane temu procesowi nie tracą jakichkolwiek witamin i wartości odżywczych, a przy tym ich podatność do spożycia zostaje znacząco wydłużona. Obecnie za poddawanie żywności liofilizacji odpowiedzialne są specjalnie do tego celu zaprojektowane urządzenia.

Smaczne i zdrowe

Liofilizacja jest procesem całkowicie naturalnym, nie wymagającym zastosowania barwinków czy konserwantów, zatem poddawane jej owoce są równie zdrowe jak te świeże. Ze względu na charakterystykę procesu, powstałe w jego wyniku owoce są suche, przez co nie ma konieczności stosowania jakiegokolwiek dodatkowego środka konserwującego. Aby zachować swoją świeżość i aromat, owoce liofilizowane powinny być zawsze przechowywane w szczelnie zamkniętym opakowaniu. To bardzo ważne, bowiem takie owoce posiadają bardzo silne zdolności higroskopijne (oznacza to, że szybko i łatwo chłoną wilgoć z otoczenia).

Czy warto sięgać po liofilizowane owoce?

Liofilizacja jest procesem znanym już od lat 60. XX wieku. Początkowo stanowiła jedynie żywność dla astornautów, a dopiero później zaczęto wykorzystywać ją na skale przemysłową. Zwiększenie produkcji żywności liofilizowanej sprawiło, że stała się ona znacznie łatwiej dostępna, bez większych przeszkód może stanowić doskonałe uzupełnienie codziennej diety w każdym domu. Być może owoce liofilizowane są nieco droższe od tych suszonych, jednak ze względu na ich wartości odżywcze warto zapłacić za nie nieco więcej.

Zaufane Opinie IdoSell
4.85 / 5.00 19779 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-03-16
Najlepsze masło orzechowe na rynku
2024-03-14
Szybko, sprawnie, pysznie.

pixel